VMBO T schooladvies, Citotoets 528, Nio toets Havo/VWO niveau, kan ik ondanks schooladvies mijn kan kind op havo/vwo plaatsen??

Mijn kind kreeg van school VMBO T advies en zijn Citotoets scoorde hij een 528, wat betekent dat hij in een twijfelgebied zit en hij een Nio test moet maken, heeft hij ook gedaan en uitslag kwam op Havo/VWO niveau.

Met zijn school gesproken en ze willen niet het advies veranderen. Natuurlijk begrijp ik dat ze naar werkhouding kijken gedurende basisschooljaren. Maar ik ben bang dat mijn zoon wanneer hij Vmbo T doet, niet genoeg meer gemotiveerd is, aangezien hij een hoger niveau heeft. Hij baalt echt dat hij een Vmbo T heeft i.p. van een Havo/Vwo. Hoe kan ik hem motiveren en kan ik ondanks schooladvies en cito toets hem alsnog aanmelden bij Havo/Vwo of Havo en wordt dat toch geweigerd door zijn school??

Weet jij het antwoord?

/2500

De middelbare school bepaalt of hij op het desbetreffende schooltype "mag". Die scholen laten het basisschooladvies zwaar meewegen. Want kennis kun je bijspijkeren maar een niet-optimale werkhouding is lastiger te veranderen.

Aanmelden kan uiteraard altijd, maar het is natuurlijk geen garantie dat je zoon dan wordt toegelaten. De school zal in elk geval contact met de basisschool willen om te kijken wat hun verhaal is. En de mening van de basisschool weegt wel zwaar. Een te laag niveau is inderdaad niet goed omdat je daar erg lui van wordt (eigen ervaring) maar een te hoog niveau uiteraard ook niet omdat hij dan altijd op zijn tenen moet lopen. Is er geen tussenoplossing? Een school met een MAVO/HAVO brugklas. Of een Dalton achtige school waar alle niveaus sowieso bij elkaar in de klas zitten in het begin. Ik zou toch nog eens met de basisschool om de tafel gaan zitten om de mogelijkheden te bespreken.

Volgens mij kun je je kind gewoon vrij aanmelden voor Havo/Vwo, op basis van die Cito uitslag ongeacht het schooladvies. Uit eigen ervaring wil ik een tip meegeven. Je kunt beter hoog inzetten! Want doorstromen naar een hoger niveau na de inschrijving gaat vele malen moeizamer dan hem gewoon daarvoor aanmelden. Wanneer het niveau te laag is bestaat een grote kans dat de gedrevenheid wegebt en het risico dat je zoon niet alles uit zichzelf haalt omdat het zogezegd niet 'hoeft'. Wanneer je zoon het niveau echt niet redt, kan hij altijd nog terugstromen en dan heeft hij het in ieder geval geprobeerd!

Een kind met een mavoadvies kun je altijd aanmelden voor een mavo/havo brugklas. Kinderen met een havo-advies gaan eerder voor een havo/vwo brugklas. Verder bepaal JIJ op welk niveau je je kind aanmeldt ook al kun je het advies niet veranderen. Je moet je pijlen richten op de middelbare school niet op de basisschool. Gewapend met je Nio-uitslag ga je dus in gesprek met de middelbare school en zeker als je ook nog wat B-scores hebt op Citotoetsen volgens het LVS systeem gaat dat heus wel lukken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100