Kan een arts met gemiddeld een 6 slagen?

Als bijvoorbeeld een huisarts in opleiding in 60% van de gevallen de juiste diagnose stelt en de juiste behandeling start, is hij dan geslaagd met een 6? Hij/zij doet het dan 4 van de 10 keer fout.

Weet jij het antwoord?

/2500

Hij haalt geen zes door 60 procent goede diagnoses te stellen. De opleiding tot huisarts begint nadat je al als arts bent afgestudeerd. Dat is vooral een kwestie van veel praktijkervaring opdoen, met daarnaast de nodige studie en beoordelingen. Het is dus niet zo dat een huisarts 40 procent verkeerde diagnoses mag stellen en dan toch huisarts kan worden.

Zo werkt het niet. Een arts doet tijdens zijn studie een ongelooflijk grote hoeveelheid tentamens. Pas als hij die allemaal gehaald heeft, kan hij afstuderen en - als het een huisarts betreft- een praktijk houden. In de vele jaren dat die studie heeft geduurd heeft hij meer dan genoeg praktijkervaring opgedaan. Een arts in opleiding loopt ook o.a. langdurig mee met een ervaren arts in een praktijk . Je vraag gaat in feite over elke studie die je bij universiteit of hogeschool kunt doen. Je moest eens weten hoe tevreden sommige studenten over zichzelf zijn als ze met veel gedoe en gezever en zaniken bij de docent een 5,5 halen voor een tentamen. Vinden ze geweldig! Ze willen vooral geen stuudje zijn ( waar zitten ze trouwens?) of zich iets meer inspannen. En die worden ook accountant of fysiotherapeut of bedrijfsjurist om maar iets te noemen. Meestal valt het allemaal wel mee als ze eenmaal zijn afgestudeerd. Mensen kunnen altijd fouten maken maar het artsenexamen is niet niks en wie het niet haalt, wordt domweg geen dokter. De huidige arts steunt ook heel sterk op onderzoeken van bloed, urine, ontlasting en weefselkweekjes. De uitkomst daarvan geeft al iets aan van welke kwaal de patiënt heeft, dat zijn vaste gegevens. De dokter verzint niet alles maar een beetje.Bij een huisarts is ook een van de dingen het herkennen van normale dingen en dingen die niet pluis zijn. De laatste stuurt hij door naar de specialist. Heel veel kwalen gaan ook nog eens vanzelf over. Verder heeft elke dokter een vademecum( boek) bij de hand waar hij aan de hand van symptomen kan checken of hij het goed heeft ingeschat. Er zijn dus heel veel waarborgen en je berekening van 60% en zo is statistisch niet juist, hoewel heel leuk verzonnen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100