hoe leer je topo over landen, steden, wateren, gebergten en rivieren het snelst?

heb morgen een toets

Weet jij het antwoord?

/2500

laatst ook maar een weekend om zo'n honderd steden, wateren en gebieden te leren van Nederland te leren. Ik deed alles per provincie, dus ik ging pas naar de volgende provincie als ik bijvoorbeeld Friesland uit mijn hoofd wist. Ik heb trouwens vanaf volgende week toetsweek :)

Dat is natuurlijk een beetje laat vragen, verder is het zonde van je tijd om nu op internet te gaan. Wat je nu moet doen is stampen! Deel alles in 5 stukjes en ga leren en na 1 stukje laat je je door iemand overhoren. Dan stukje 2, dan overhoren van 1 + 2, dan stukje 3, overhoren 1,2,3 etc. Deel die 5 stukjes NIET in per provincie of land ofzoiets, je weet namelijk zeker dat er vragen worden gesteld uit ELKE provincie of ELK land. Deel het dus anders in stukjes (bijv eerst alle steden, dan de wateren en dan de gebergten, want als je het niet meer haalt met leren vandaag heb je in ieder geval overal iets van geleerd en kun je nog geluk hebben met de toets morgen. Hard werken nu.

Bedenk zelf ezelsbruggetjes. Een bekend voorbeeld is natuurlijk TV-TAS voor de Waddeneilanden. Zo kun je ook bijvoorbeeld plaatsnamen en rivieren onthouden. Als je dat niet lukt of het werkt niet, dan is de enige oplossing: herhalen, herhalen, herhalen. In plaats van een film te kijken vanavond, kun je ook gewoon een paar uur lang alleen maar naar kaarten en plaatsnamen kijken. Lees de namen hardop voor, zo onthoud je het beter. Dat is mijn ervaring tenminste.

Maak een verhaal van alle dingen die je moet leren, zo onthoud je alles het snelst. Voorbeeld: "Toen ik vorig jaar met het vliegtuig van Amsterdam naar Madrid vlieg, landde ik niet in Brussel, Luxemburg en Parijs. In Lissabon ging ik een ijsje eten, vooraleer ik mijn avondeten genoot in Rome. .........."

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100