Is de HAVO toegankelijk voor mensen zonder VMBO diploma?

Wanneer kan je op het HAVO terecht komen? Ik lees in de bron (zie; mag een HAVO mij weigeren?) dat je minstens een VMBO diploma nodig hebt om op HAVO terecht te kunnen komen. Heb je een VMBO diploma nodig om HAVO te kunnen doen?

Bron: http://www.aanvalopschooluitval.nl/vraag-en-antwoord/van-vmbo-naar-mbo#vraag9

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De Havo is toegankelijk voor leerlingen na groep 8 als ze een bepaalde score hebben behaald op de CITO-toets en (nog belangrijker) als de middelbare school het positieve advies van de leerkracht van de oude basisschool opvolgt. Met vmbo-t of vmbto-gl kun je naar de Havo (en dan nog onder voorwaarden die de toelatende school kan stellen), met de andere vmbo-leerwegen niet (rechtstreeks). "Kan ik met een vmbo-diploma naar het mbo of de havo? Met een vmbo-diploma kun je naar het mbo of de havo. Dit hangt af van de leerweg waarin je eindexamen doet. Je nieuwe school mag toelatingseisen stellen. Heb je de theoretische leerweg (vmbo-t) of de gemengde leerweg (gl) gevolgd? Dan kun je daarna een middenkaderopleiding of vakopleiding volgen in het mbo. Als je naar de havo wilt doorstromen, mag de school bepalen of je wordt toegelaten. Veel scholen hanteren toelatingseisen, zoals: * een bepaald gemiddelde op de eindlijst; * een positief advies van de decaan of de mentor van de vmbo-school; * een voldoende voor de vakken uit het profiel dat je wilt volgen. Als je wordt toegelaten, stroom je in het 4e leerjaar van de havo in. Ben je van plan om na het vmbo naar de havo te gaan? Dan is het verstandig daar rekening mee te houden bij de keuze van je examenvakken: Het advies is om in ieder geval wiskunde en een 2e moderne vreemde taal te kiezen. Als je wilt doorstromen naar het profiel natuur en techniek moet je examen doen in natuurkunde en scheikunde. Als je kiest voor het profiel Natuur en Gezondheid zijn wiskunde, natuurkunde en scheikunde of biologie verplicht. Vervolgopleiding na kaderberoepsgerichte leerweg (kb) Als je de kaderberoepsgerichte leerweg (kb) hebt afgerond, kun je doorstromen naar een middenkaderopleiding of een vakopleiding in het mbo. Vervolgopleiding na basisberoepsgerichte leerweg (bbl) Met een diploma van de basisberoepsgerichte leerweg (bbl) kun je doorstromen naar een basisberoepsopleiding in het mbo.

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vo...

Zelfs mensen met een vmbo diploma worden vaak geweigerd. Honderden vmbo-scholieren wordt jaarlijks de toegang tot het havo geweigerd, terwijl ze over een geldig diploma beschikken. Zij worden de dupe van aanvullende eisen die havo's stellen aan vmbo-scholieren die willen doorstromen. http://www.ouders.nl/mond2010-vmbo2havo.htm Dat mag dus. Toelating havo en vwo Een school voor voortgezet onderwijs beslist zelf of zij een leerling toelaat. http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/voortgezet-onderwijs/havo-en-vwo?ns_campaign=Thema-onderwijs_en_wetenschap&ro_adgrp=Voortgezet_onderwijs-Havo_en_vwo&ns_mchannel=sea&ns_source=google&ns_linkname=%2Bhavo&ns_fee=0.00&gclid=CI7AzNWzlbYCFcbKtAodeW8AHg

Toegang HAVO blijkt heel moeilijk vanuit het VMBO. VMBO-t wordt niet als kwalificatie gezien en als je dan nog minderjarig bent, blijk je dus te worden gedwongen om voor een mbo te gaan. Met je VMBO kan je dus naar een mbo waar vervolgens ook leerlingen zitten met een VMBO k en g. Je kunt je dan afvragen waarom je nog zo je best hebt gedaan om op VMBO-t niveau te slagen.... Wat kan dan nog wel? Hou er rekening mee dat de VAVO via de Rutte regeling een uitkomst lijkt, maar dat het systeem nogal wat van je eist. Alle toetsen die het eerste trimester niet voldoende lukken, kun je pas het tweede trimester inhalen, terwijl je vervolgens ook al bezig bent met de toetsen van het tweede trimester. Daardoor kan er een uitzichtloze opstapeling ontstaan en dat werkt ook niet echt motiverend. Vanaf 18 jaar mag je wel deelnemen aan staatsexamens. De weg daarnaar toe is dan aan jou. Dit kan zelfstandig, online, per vak etc. Het enige nadeel is dan dat je hiervoor geen studiefinanciering krijgt en het dus zelf moet kunnen bekostigen. Andere optie is een privé school. Heb je nog een suikeroom of iets anders achter de hand, dan kunnen er dus ook nog deuren open gaan. Hopelijk besluit de regering in de toekomst iets aan deze ongelijkheid te doen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100