Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Welke opleiding heb je voor een baan als studiekeuze adviseur nodig?

Je hebt op vele scholen mensen die jongeren helpen met hun studiekeuze op scholen. Welke opleiding is hier voor nodig?

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
5.9K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Op deze website http://www.carrieretijger.nl/beroep/economie-management/beleid-ondersteunend/loopbaanadviseur wordt "studiekeuzeadviseur" vermeld bij het beroep "Loopbaanadviseur/ beroeps- en studiekeuzeadviseur". Over de opleiding staat op deze website:

"Hoe word je loopbaanadviseur?

Iedereen mag zich loopbaanadviseur noemen, het is geen beschermde titel. Het is een beroep waarvoor je in elk geval een hbo-opleiding nodig hebt, bijvoorbeeld Personeel en Arbeid of hbo-Psychologie met een specialisatie loopbaanadvies. Je kunt ook andere opleidingswegen kiezen. Na die hbo-opleiding is een goede stap om in dienst te gaan bij een P&O-afdeling of een consultancybureau als junior-adviseur. Je kunt ook bij een uitzendbureau of een re-integratiebedrijf solliciteren of een UWV als startfunctie. Het is belangrijk dat je veel verschillende werkervaring op doet en ook levenservaring. Dat helpt ook om in sollicitaties aan te tonen dat je geschikt bent. Je hebt die ervaring immers nodig om je te kunnen inleven in je cliënten. Je kunt natuurlijk je eigen praktijk openen, maar je hebt weinig te bieden als je dat direct na je opleiding doet."

Op deze website http://www.nationaleberoepengids.nl/Studieadviseur staat dit over de opleiding:

"Opleidingen tot studieadviseur

Het gevraagde opleidingsniveau varieert per instelling. Er is geen directe opleiding voor Studieadviseur. Mensen in deze functie hebben vaak een opleiding genoten vergelijkbaar met die waarbij zij Studieadviseur zijn. Een Studieadviseur bij een letterenopleiding op een Universiteit zal zeer waarschijnlijk een Universitaire opleiding in alfa- of gammahoek hebben afgerond. Aangezien kennis van de instantie en het soort onderwijs zeer belangrijk is, werken bij Hogescholen vermoedelijk veel mensen met een HBO opleiding. Dit is ook het geval bij ROC’s omdat de functie daar wat uitgebreider is en de Studieadviseur ook personeel adviseert."

Hier http://www.nationaleberoepengids.nl/Studieloopbaanadviseur staat deze tekst:

"Opleidingen tot studieloopbaanadviseur

Het opleidingsniveau varieert per instelling. Bij een Universiteit is waarschijnlijk een Universitaire opleiding vereist, alleen al vanwege de kennis die nodig is van de Universitaire wereld. Hetzelfde geldt voor Hogescholen.

Er zijn diverse organisaties die cursussen aanbieden in specifiek Studieloopbaanbegeleiding."

Zie ook: http://www.nationaleberoepengids.nl/search?q=studieadviseur&e=Beroep

Toegevoegd na 4 minuten:
Kortom: er zijn allerlei verschillende mogelijkheden!
(Lees meer...)
Antoni
11 jaar geleden

Andere antwoorden (3)

Bedoel je met studiekeuzeadviseur een baan als decaan op een middelbare school? Zo ja, dit zijn vaak ervaren docenten die zich bijscholen met cursussen. Zij blijven dan vaak ook lesgeven maar krijgen er een extra taak bij.
Er zijn ook wel zogenoemde beroepsdecanen. Hiervoor moet je een HBO-opleiding Personeel&Arbeid; met als specialisatie 'schooldecanaat'.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Kijkend naar wat de mensen die als studiekeuzeadviseur werken bij http://www.centrumstudiekeuze.nl/Over het Centrum.aspx blijken daar veel verschillende wegen naartoe te zijn. Een wetenschappelijke studie in diverse richtingen, een HBO-opleiding op de academie voor Mens & Arbeid, of een lerarenopleiding met daarna een Master Onderwijskunde.
(Lees meer...)
Amadea
11 jaar geleden
Het beroep loopbaanadviseur is onbeschermd. Dat wil zeggen dat iedereen het beroep mag uitoefenen. In het voortgezet onderwijs gebeurt het nog regelmatig dat een docent die goed is in het omgaan met jongeren, en dit ook met plezier doet, automatisch de taak van decaan op zich neemt.
Bij de bronnen die ik meestuur wordt veel over de werkzaamheden en de capaciteiten die je moet hebben uitgelegd .
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding