Zijn er universitaire opleidingen die je kunt doen met een havo-diploma?

Dus zonder een toelatingstest te doen

Weet jij het antwoord?

/2500

Alleen als je met dat Havo-diploma vervolgens een HBO-opleiding gedaan hebt en daar ook het diploma van bezit. Toegevoegd na 21 minuten: Het is mogelijk om na het behalen van een hbo-propedeusediploma in te stromen in het wetenschappelijk onderwijs (een universitaire bachelor), ** mits je voldoet aan de eventuele aanvullende instroomeisen** van de opleiding van je keuze. Uit de praktijk blijkt echter dat voor veel studenten die na een hbo-propedeuse naar de universiteit gaan, de opleiding erg moeilijk is.

Bronnen:
http://www.studeren.uva.nl/bachelor-na-hbo

Nee, geen enkele universiteit neemt je aan met alleen HAVO zonder dat je een positieve 21+ toelatingstest hebt gedaan. Na de Havo kun je wel eerst VWO doen (5 en 6) of je propedeuse halen op het HBO. Dan kun je naar de universiteit.

Gelukkig niet, ik word nu al regelmatig wanhopig van het gebrek aan vaardigheden en kennis onder eerstejaars, terwijl ze momenteel nog allemaal van het VWO komen.

Zonder toelatingstest of zonder eerst een HBO-propedeuse gedaan te hebben, kun je op reguliere universiteiten niet terecht. Je voldoet dan niet aan het vereiste vooropleidingsniveau. In Nederland (en België trouwens ook) kun je dan wél terecht bij de Open Universiteit. Die stelt als enige toelatingseis dat je 18 jaar of ouder bent. Er zijn zelfs mensen die alleen de lagere school hebben gedaan en na hun 65e besluiten om nog eens een universitaire opleiding te gaan doen. De OU heeft alleen wel een beperkt aantal opleidingen. Kijk eens op: www.ou.nl. Wellicht zit er een studie bij die je interessant vindt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100