waarom moet een kind naar groep 0 als het 4 jaar geworden is?

mijn nichtje zit nu al bijna 1,5 op de peuterspeelzaal maar haar ouders is verteld dat ze naar groep 0 gaat om langzaam in te stromen. enig idee waarom zoiets gebeurt. mijn nichtje is qua intelligentie normaal - iets gesloten dat wel.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik begrijp jouw vraag niet. Wat is er mis met deze regeling? Dat gebeurt m.i. meestal zo. Veel basisscholen hebben een doorstroming op die manier. De meeste kinderen gaan al naar school als ze 4 jaar zijn. Leerlingen van 4 jaar vallen niet onder de leerplicht, ook niet wanneer ze zijn ingeschreven op een basisschool. De leerplicht houdt in dat kinderen verplicht naar school moeten. Vanaf het moment dat het kind 5 jaar is tot het einde van het schooljaar waarin uw kind 16 jaar wordt, is het op grond van de Leerplichtwet verplicht naar school te gaan (leerplichtig). Mijn kleindochter ging ook al vanaf haar 4 jaar naar de basisschool. HEt voordeel is dat ze kunnen wennen, dat ze af en toe gewoon thuis mogen blijven etc. etc. Dus wat is het probleem?

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/le...

Als een kind vier jaar is mag het naar school. Vanaf vijf jaar is een kind leerplichtig. Toch gaat bijna elke kleuter van vier jaar al wel naar school. Een kind komt dan terecht in groep 1A, dit was voorheen groep 0. Dit mag wettelijk niet meer, voor de wet bestaat groep 0 niet meer.

Bronnen:
http://nadja.infoteur.nl/specials/kleutero...

Prima ; dat is namelijk normaal. Vanaf je vierde verjaardag mag je in Nederland naar de basisschool. Dat is geen bijzondere uitzondering voor je nichtje ofzo; dat geldt voor alle kinderen. Het echte 'groep 1' begint pas in het schooljaar dat je vier ZIJN. De maanden - en een kind dat laat (na 1 oktober-voor 1 januari) jarig is zelfs bijna een heel schooljaar - daarvoor zit een kind dan officieel in 'groep nul' of groep 1aj (allerjongsten) ; de 'echte' groep 1 begint dan na de zomervakantie. Soms is een kind dat laat jarig is zó vlot, dat ze meteen in groep 1 doorstromen en na de zomervakantie al meteen mee mogen doorstromen naar groep 2, en ze dus maar een goed half jaar groep 1 hoeft te doen, maar dat zijn echt uitzonderingen en betreft meestal oktober-kinderen.

Kinderen van vier zijn niet officieel leerplichtig. Kinderen van 5 wel. Scholen neigen dan ook niet echt in te spelen op de leerbehoefte van die kinderen. Mijn dochter (4) gaat naar groep 1. Hier leert zij vrij weinig. Wat letter en cijferherkenning, de rest is spelen. Cijfers en letters kon ze al aardig dus dit heeft geen meerwaarde. Wel heeft zo ieder kind in groep 2 ongeveer dezelfde basis. Misschien heeft de school te weinig tijd aan een half schooljaar om haar die basis te geven voor groep 2? Scholen hebben ook een officieuze verantwoordelijkheid om kinderen 'samenspelen' en sociale interactie te leren. Dit kun je niet als ouder, tenzij je meerdere jonge kinderen hebt. Wellicht heeft uw nichtje moeite met het laatste en vind de school het daarom verstandig? Kinderen kunnen complex zijn. Het beste zou dan ook zijn om de ouders te vragen of hun hier de noodzaak van inzien, zij kennen het kind het beste. De school kan met advies komen maar de ouders bepalen.

De groep waar een kind inkomt als het 4 is geworden, heet officieel groep 1. Veel scholen hanteren ook nog groep 0. Hierin zitten de kinderen die na januari op school komen. Meestal komen ze wel gewoon bij groep 1 in, dan is er dus een groep 0/1. Soms is er een aparte instroomgroep, als er erg veel kinderen zijn die instromen tussen januari en juni/juli. Kinderen die zijn ingestroomd in groep 0, gaan het schooljaar erna naar groep 1. Een kind dat in de periode tussen de zomer- en kerstvakantie 4 wordt, komt in principe direct in groep 1. Vaak is het zo dat kinderen in groep 0 nog niet meedoen met bijvoorbeeld de CITO-toetsen. Dat zou ook niet terecht zijn, omdat die toetsen bedoeld zijn voor januari groep 1, en eind groep 1. Als een kind het volgend schooljaar weer groep 1 gaat doen, is het nog niet eind groep 1 in mei. Overigens gaan niet alle kinderen die tussen oktober en januari geboren zijn na de zomervakantie door naar groep 2, maar dat is wel de officiele richtlijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100