waarom raak je doof door geluidsoverbelasting?

ik heb het antwoord nodig voor mijn profielwerkstuk. het moet meer gaan om wat er binnen in je oor gebeurd, dus met je trommelvlies etc. graag lange uitleggen en evt. een link waar ik nog verder op kan zoeken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Simpel gezegd werkt dat zo: in je binnenoor zit een heel klein met vloeistof gevuld buisje. Aan de wand zitten hele kleine haartjes, die meetrillen met het geluid. Zenuwen melden die bewegingen aan je hersenen. Door te harde geluiden breken er haartjes af. En ze groeien nooit meer aan. Dan is het niet perse zo dat je geleidelijk steeds dover wordt, maar je gehoor wordt 'vervormd' omdat de achteruitgang voor de ene frequentie anders kan zijn dan voor de andere. Bij een constant hard geluid kan je gehoor zelf ietwat dempen ter beveiliging. Plotselinge harde geluiden zijn dus extra schadelijk, omdat die demping dan 'niet aan staat'.

Doof- en slechthorendheid ontstaat meestal in het fragiele binnenoor (Latijn: cochlea), waar ongeveer vijftienduizend trilhaartjes geluidstrillingen omzetten in elektronische signaaltjes die via een zenuw naar de hersenen gaan. Door erfelijke afwijkingen, ziekten of overbelasting (te luide beatmuziek) kunnen die trilhaartjes kapot gaan waardoor het gehoor afneemt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100