Welke opleiding moet ik volgen om maatschappelijk werk te kunnen gaan doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat is HBO, maatschappelijk werk en dienstverlening (MWD). Dan werk je dus 1 op 1 met de client. Voor groepsbegeleiding kun je kiezen voor HBO sociaal pedagogisch hulpverlening (SPH), bijvoorbeeld met gehandicapten, delinquenten, jongerenbegeleiding etc.

Je geeft niet aan welke vooropleiding je hebt? De meeste hogescholen hebben één of meerdere studierichtingen maatschappelijk werk.

spw sociaal pedagogisch medewerker is op mbo niveau en ook op hbo niveau sph

De meest bekende en die het meest aansluiten op maatschappelijkwerk zijn de opleiding SPH en MWD. Ook met de opleiding CMV ( cultureel maatschappelijk vorming ) bevindt je je op maatschappelijkniveau. Verschil tussen sph/mwd en cmv zit hem vooral in dat sph'er/mwd'er puur en alleen gericht is op hulpverlening, werkend vanuit bepaalde methodieken etc en een cmv'er is meer gericht op het organisatorische. Dus kijkend bv naar een probleem in de wijk en aan de hand daarvan activiteiten organiseren. Ook met opleiding pedagogiek kun je komen te werken in maatschappelijkesetting, bv jeugdzorg, gezinsvoogd etc. Op mbo niveau moet je denken aan scw (sociaal cultureel werk, voorloper van CMV) en pw (pedagogisch medewerer) jeugdzorg.

Vergeet toegepaste psychologie (tp) niet!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100