Tegenwoordig is dat allemaal een beetje anders dan vroeger.
De grensdatum lag vroeger op 1 oktober, en was nogal strikt. Was je ervoor 6 geworden, dan kon je naar de eerste klas, was je nog 5, dan moest je nog een jaar kleuteren , al was je op 2 oktober jarig. Was je voor 1 oktober jarig, dan was je een vroege leerling, erna een late
Tegenwoordig ligt de grens bij 1 januari (al heeeeeel lang!), hoewel veel scholen de 1 oktobergrens nog aanhouden.
Het is in principe de bedoeling dat kinderen die tot en met december 6 worden al aan het begin van het schooljaar naar groep 3 gaan. Er zitten dus nu veel meer dan vroeger 5-jarigen in groep 3.
In de praktijk is het zo dat de meeste scholen alle herfstleerlingen (de leerlingen die van oktober tot en met december 6 worden) extra goed screenen voor ze ze door laten gaan. De herfstleerlingen die doorgaan zijn nu dus eigenlijk de echt vroege leerlingen, of, zoals ook vaak wordt gezegd de jonge leerlingen.
Het is goed dat per kind wordt bekeken of groep 2 of groep 3 het beste is. Het probleem voor scholen, en kinderen en ouders, is dat een herfstleerling die in groep 2 blijft officieel een zittenblijver is. Er moeten dan handelingsplannen worden geschreven, om aan te tonen dat er iets aan de achterstand wordt gedaan, terwijl er meestal geen sprake is van een achterstand, maar van een kind dat nog even naar groep 3 toe moet groeien, niet elk kind is nu eenmaal hetzelfde.