ik wil cardioloog worden, ik ga volgende jaar vmbo t doen. maar wat moet ik daar na doen om cardioloog te worden ?

kunnen jullie me misschien informeren. ik heb helemaal geen idee. :(

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

havo, vwo, studie geneeskunde, en dan specialisatie bij een academisch ziekenhuis. Dat wordt dus nog eventjes doorleren! (4 jaar vmbo, 2 jaar havo, 2 jaar vwo, 6 jaar geneeskunde, 6 jaar specialisatie.. dat is dus 20 jaar!)

Bronnen:
http://www.nationaleberoepengids.nl/Cardioloog

Om cardioloog te worden moet je VWO en daarna Universiteit doen, met VMBO t zit je in de verkeerde (studie-)richting.

Dat wordt een HEEEELE lange weg ; als je nog mag stapelen tegenwoordig. Om cardioloog te worden moet je eerst arts zijn voor je je kunt specialiseren. Om arts te kunnen worden moet je eerst medicijnen studeren. Om medicijnen te kunnen studeren -ALS je al uitgeloot wordt - moet je eerst VWO (liefst gymnasium met klassieke talen en beta-vakken) hebben gedaan. Als je nu op VMBO -T zit, zou je daarna nog havo en dan VWO moeten doen, liefst ook nog met bovengemiddelde cijfers. Een andere weg, als zij-instromer of via een verzorgend beroep opklimmen ofzo, is voor dergelijke beroepen gewoon niet mogelijk. Wellicht is het met deze vooropleiding - zeker als die niet ver beneden je niveau is - verstandiger je te orienteren op een ander (para)medisch beroep dat eventueel wel binnen je bereik ligt. Tandarsts- of doktersassistente, ambulanceverpleegkunde of operatieassistent bijvoorbeeld. Maar dat zijn ook nog best lange wegen, hoor.

Formeel is de weg: * na vmbo-t havo doen (2 jaar) * dan vwo doen of een hbo-propedeuse halen (2 of 1 jaar) * een plaats proberen te krijgen voor een studie geneeskunde aan een universiteit * een bachelor geneeskunde halen (3 jaar) * een master geneeskunde halen, je bent dan basisarts (3 jaar) * een specialisatie tot cardioloog volgen (6 jaar)

De antwoorden hierboven laten je zien hoe lang de weg is. Richt je er voorlopig op om zoveel mogelijk op te steken uit het VMBO-t en je diploma af te sluiten met zo hoog mogelijke cijfers. Om door te stromen naar de HAVO moet je gemiddeld minstens een 7 hebben, maar het beste is om er geen onvoldoendes tussen te hebben. Ze nemen op een HAVO echt alleen die leerlingen met de beste cijfers op hun eindlijst. Dit omdat de leerlingen die daar uit groep 3 overgegaan zijn naar 4 natuurlijk voorrang hebben. Je komt dan namelijk in groep 4 omdat er anders teveel niveau verschil is. Een HAVO heeft dan dus maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Focus je dus eerst erop om de VMBO goed af te sluiten.

Dat gaat vanuit het VMBO heel erg moeilijk worden. Een cardioloog is een arts. Dat betekent dus dat je een geneeskunde opleiding zal moeten doen. Geneeskunde heeft een numerus fixus. Dat betekend dat geloot moet worden. Alleen de allerbeste kandidaten (uitzonderlijke VWO leerlingen) kunnen die stap overslaan. Als je geen VWO hebt kan je vanaf je 21e een colloquium doctum aanvragen voor een universiteit. Dit is een toelatingsexamen met vragen op HBO/VWO niveau. Toelating aan een universiteit kan ook met een HBO diploma en in sommige gevallen met een propedeuse. De eisen kunnen per opleiding en per instelling verschillen maar ga er van uit dat je een HBO opleiding in bv: verpleegkunde, scheikunde, biochemie, medische technologie iod af gemaakt zal moeten hebben voor je een redelijke kans maakt. Als je volgend jaar aan het VMBO begint dan is je beste kans om heel snel te proberen op de HAVO te komen. Vanuit het MBO zal een heel erg lange route worden. Zorg dat je vakken als scheikunde, natuurkunde, Engels, biologie en wiskunde goed beheerst. Eenmaal afgestudeerd als arts zul je nog verder moeten gaan specialiseren. Dan pas kan je beginnen aan je training als cardioloog. (Al zijn er in het buitenland specialisme opleidingen aan universiteiten; in Engeland is cardiologie ook een niveau 7 master opleiding aan de University of Brighton.)

dan zit je nog wel een aantal jaartjes op school hoor.. je zult eerst op het vwo( je hebt sowieso exacte vakken nodig) moeten zien te komen en daarna doorstromen naar de universiteit (waar je grote kans maakt uitgeloot te worden want bij medische studies geldt een lotingssysteem).na een jaar of 5 zwoegen en co-schappen lopen ben je arts en dan moet je nog een specialisatie cardiologie doen. De concurrentie is moordend. je kan ook naar de havo om daarna eerst verpleegkundige te worden en dan duaal doorleren voor arts. be careful what you wish for. een arts verdient natuurlijk heel goed maar als jij een fout maakt, kan iemand daardoor sterven en sta jij voor de rechter. ook krijg je regelmatig een aantal boze mensen over je heen die medicijnen willen die je niet voor kan schrijven of mensen die ontevreden zijn... maar mooi als je je doel bereikt.. succes

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100