Hoe leer je iemand harder praten?

Ik moet een soort applicatiecursus geven, waarbij het gebruik van de stem een belangrijk punt is. De cursisten moeten namelijk luid (en duidelijk) praten, maar het moet absoluut niet schreeuwerig worden. Ik kan wel bijvoorbeeld 2 mensen op grote afstand van elkaar zetten en persoon A wat op persoon B over laten brengen (met zijn/haar stem), maar dan doen ze maar wat (schreeuwen) en dat is niet mijn bedoeling. Ik wil dus graag weten hoe ik aan iemand moet leren om hard te praten (niet schreeuwen).

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Kun je ze niet een soort rollenspel laten doen (toegegeven: heb ik zelf een vreselijke hekel aan), waarbij ze iets moeten voorlezen voor een zaaltje met mensen, maar de microfoon is kapot. Gewoon een leuk verhaaltje geven, de dierenverhalen van Toon Tellegen bijvoorbeeld, dat ze duidelijk moeten voorlezen, maar wel zo dat het nog aangenaam is om naar te luisteren. Verder kun je het waarschijnlijk beter niet hebben over hard praten. Hard wordt geassocieerd met schreeuwen. Je kunt beter "luid"(is ook correcter, een steen is hard) pf "duidelijk" hebben. Verder misschien een leuk spelletje om te doen: een korte spreektekst laten herhalen, die jij dan dirigeert. Dan kun je met je gebaren ook aangeven dat ze luider en zachter moeten. Nog leuker is dit met een spreekcanon (ligt een beetje aan de grootte van de groep, met twee mensen durven ze dat misschien niet) Toegevoegd na 4 minuten: Voorbeeld van een simpele spreekcanon: zie de koe, zie de koe grazend in het weiland, grazend in het weiland Boeoeoeoeoe, boeoeoeoeoe Maar je kunt natuurlijk allerlei teksten bedenken die al dan niet betrekking hebben op de inhoud van de cursus, als ze maar ritmisch in elkaar passen, zoals in dit voorbeeld elke regel twee keer een maat van vier tellen.

Je zou ze kunnen laten oefenen met een decibelmeter. Sowieso moet je natuurlijk wat uitleggen over de achterliggende techniek van hard praten (ademsteun, open keel), want anders krijgen ze allemaal poliepen op hun stembanden... Ik ben overigens reuze benieuwd bij wat voor applicatiecursus zoiets nodig is?

Het gaat niet altijd om de volume, goed articuleren is nog veel belangrijker. Verlaag je praattempo en geef elk woord wat meer aandacht om het uit te spreken. Kijk eens goed op tv hoe politici dat doen. Die leggen ook een beetje extra aandacht op de woorden die belangrijk zijn. Soms tot irritant aan toe.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100