Wat kun je met een gymnasium-diploma dat je meet een atheneum-diploma niet kan?

Welke voordelen heeft gymnasium boven het atheneum?
Of maakt het eigenlijk niets uit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het *diploma* maakt niet zoveel verschil. Maar het leren van Latijn en Grieks wel degenlijk. Ik heb dagelijks op mijn werk er plezier van dat ik Latijn en Grieks heb geleerd, omdat het me een veel betere basis in talen heeft gegeven dan alleen een handjevol moderne talen op 'waar is het hotel?' niveau. Op het moment dat ik Latijn en Grieks leerde had ik nooit kunnen voorspellen dat het zoveel uit zou maken in mijn professionele leven, maar tijdens mijn carrière blijft de voorsprong die ik hierdoor heb opgebouwd terugkomen.

Griekse of Latijnse literatuur studeren gaat makkelijker met Gym dan met Atheneum. Maar er is geen verschil, hebalve het feit dat je de oude talen krijgt. Eindexamens zijn gelijk.

Met een gymnasiumopleiding heb je toch een betere start voor het WO onderwijs. Voor vrijwel alle, zo niet alle WO kun je ook met Atheneum terecht. (de uitzondering moet iemand anders maar aanreiken, is misschien de studie Latijn of Grieks), maar toch.. De algemene ontwikkeling die je kunt opdoen na het volgen van het Gymnasium is groter. De oude Grieken en de Romeinen hebben nog steeds meer invloeden in onze cultuur nagelaten dan door veel mensen wordt ingeschat. Zelf heb ik destijds gekozen voor HBS-B (Atheneum B). Daar heb ik tot nu toe spijt van. Het HBO onderwijs is zowel voor Atheneum- als voor Gymnasium-leerlingen niet moeilijk. WO past beter.

Het heeft volgens mij weinig verschil. Behalve qua het gevoel dat je er thuis hoort. Dyslecten vinden het waarschijnlijk leuker op een atheneum en mensen met dyscalculie op een gymnasium. Bovendien is het handiger om gymnasium te doen als je bijv als tolk wilt gaan werken.

Het meeste voordeel van Grieks en Latijn heb je als je theologie zou willen gaan studeren aan een Universiteit. Anders moet je die vakken alsnog inhalen.

Met een gymnasiumopleidingopleiding heb je één of twee vakken minder vrije keuze dan een met atheneumopleiding. Immers Grieks en/of Latijn zijn verplicht.Daardoor is je gymnasiumdiploma minder breed qua studiemogelijkheden voor vakken die je een goede kans op de arbeidsmarkt bieden, immers Grieks en Latijn zijn tegenwoordig alleen maar musts voor die studies zelf. Het antwoord op je vraag is dus: "Minder studies kiezen die je een goede kans op de arbeidsmarkt bieden."

Tegenwoordig maakt het diploma niet meer uit. Vroeger waren er studies, als Medicijnen of Theologie, waarbij je Gymnasium nodig had omdat je er Latijn/Grieks bij nodig hebt. Dat is nu niet meer zo. Hoe het bij andere studies gaat weet ik niet, maar mijn broertje, die Theologie doet, kreeg in zijn eerste jaar vrijstellingen voor Grieks omdat hij het Gym. gedaan had, en dus al Grieks kon. En later kreeg hij ook een vrijstelling voor Latijn. Voor de studie zelf maakt het dus niet meer uit, maar soms kan je er vrijstellingen mee krijgen...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100