ik heb twee jaar geleden een zeer kleine diefstal gepleegd t in een supermarkt(minder dan 5 euro).

heb een taakstraf van 30 uur gekregen.
nu werk als vrijwilliger als overblijfkracht op basisscholen.
Ze willen nu een verklaring omtrent gedrag .
Het werk doe ik al 3 jaar.
Komt mijn vrijwilligerswerk in gevaar?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, je vrijwilligerswerk komt niet in gevraar, voor zo iets wat je gedaan hebt, komt zowel betaald werk als vrijwilligerswerk niet in gevaar, maar zeg het wel gewoon eerlijk.

Ik vermoed dat het allemaal wel mee gaat vallen, had je de bijgaande info ook al gevonden?

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ve...

Volgens mij niet. Je kunt bij de gemeente een verklaring van Goed Gedrag aanvragen. Voor scholen zal het er met name om gaan of er sprake is geweest van seksueel misbruik van minderjarigen en pedofilie denk ik. Docenten en leerkrachten moeten ook een verklaring van Goed Gedrag overhandigen bij de aanstelling. Als er wordt gevraagd of je in aanraking bent geweest met justitie moet je hier eerlijk op antwoorden dat je een taakstraf hebt gekregen. Maar volgens mij komt dit helemaal niet in de verklaring terecht. Toegevoegd na 1 minuut: In bijgaande link over de VOG staat het ook duidelijk. Het gaat om betrokkenheid bij zedendelicten.

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ve...

maak je maar niet druk. telt niet

Bij een Verklaring Omtrent Gedrag ( VOG) wordt er gekeken naar hoe je verleden in verhouding staat met het werk, waarvoor je de VOG nodig hebt. Een diefstal in het verleden staat waarschijnlijk een VOG voor vrijwilligerswerk op een school niet in de weg. Dit zou bijv wel het geval zijn geweest als je een zedenverleden zou hebben. Nog een voorbeeld: een taxichauffeur krijgt geen VOG als hij bekend is met art 8 WVW ( alcohol in het verkeer) of extreme snelheidsovertredingen. Diefstal zou wel een probleem zijn, als je zou solliciteren bij een bank, waarbij je geldhandelingen moet verrichten.

Bij een Verklaring omtrent gedrag wordt gekeken naar de vraag voor welk doel je de verklaring nodig hebt, en dan alleen gekeken naar zaken die voor dat specifieke doel van belang zijn. Daarom kun je een Verklaring omtrent gedrag ook maar één keer gebruiken: voor het doel waarvoor hij is aangevraagd. Op die verklaring staat dan zoiets als dat er geen beletsel is om de bewuste functie uit te oefenen. Als je bijvoorbeeld bij een bank werkt, is het relevant of je ooit bent veroordeeld voor fraude, maar niet voor het zonder toestemming maken van foto's van blote kindertjes op het strand. Als je op een school werkt, dan gaat er het juist wél om die blotekinderfoto's. Dat pakje kauwgom of wat het dan ook was uit de supermarkt lijkt me niet erg relevant voor het werk als overblijfkracht, ik verwacht dus dat je je Verklaring omtrent gedrag gewoon zult krijgen. Hij wordt namelijk alleen geweigerd als herhaling van een strafbaar feit uit het verleden óf een gevaar voor de maatschappij inhoudt (denk aan moord, verkrachting, terrorisme e.d.) óf het behoorlijk uitoefenen van de functie waarvoor je hem aanvraagt zou belemmeren. Dat lijkt me geen van beide het geval.

Vrijwilligerswerk is sowieso al heel positief! Nu, iedereen maakt fouten, volgens mij komt dit wel slim hoor! T'beste nog!!!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100