De ene branche is de andere branche niet en ongeacht de onderneming is het soms onoverkomelijk om een ander het gevoel te geven hem of haar in diskrediet te hebben gebracht. In dit kader bezien krijgt het woord 'diskrediet' een bijzondere lading want dat is subjectief. Je kunt het bijvoorbeeld niet eens worden over de prijs. Niks aan de hand zou je zeggen, dan heb je geen deal maar de ene klant is de andere klant niet, er zijn er bij dan al over de rooie raken. Er zijn ook klanten die zich achteraf benadeeld voelen door voortschrijdende inzichten. De klant voelt zich dan achteraf niet prettig, hoe goed bedoeld de deal ook was. Heeft alles te maken met in overeenstemming raken vanuit emotie en niet vanuit een verstandelijk besluit.
Vervolgens is de vraag hoe je daar dan weer mee denkt om te gaan. Kun je het een plek geven en heb je naar eer en geweten een deal gesloten dan is er feitelijk niets aan de hand maar de praktijk wijst vaak anders uit. Sta je open voor kritiek en sta je open voor de argumenten van de klant dan heb je de helft al gewonnen. Indien je daarna ietsjes toegeeft ben je meestal vrienden voor het leven, wordt zeer gewaardeerd. Maar uitgaan van je eigen gelijk en voet bij stuk houden geeft meestal een averechts effect, ondanks je gelijk.
Een kort praktisch voorbeeld vanuit de autobranche. Je verkoopt een 2e hands auto en de klant rijdt lachend de deur uit. Na een maand is de klant ontevreden over de deal vanwege onvoorziene mankementen. Voor het gemak er van uitgaande dat er geen garantie is overeengekomen). Daar kun je als ondernemer vaak niets aan doen, behalve dan die klant tegemoet treden met het verhelpen van het euvel ( tot op zekere hoogte dan). Laat de klant zien dat je bereid bent om een aanzienlijke bijdrage in de reparatie maar geef niet alles toe. Doe je dit niet en zeg je, dat is je eigen risico geweest, dan was het een eenmalige transactie en zie je de klant nooit meer terug en krijg je tevens een hoop gezeur.
Dus beste ondernemer in de dop, bezint eer ge begint, je moet soms een olifantenhuid hebben want je moet ook niet aan alle kanten over je heen laten lopen maar zorg wel voor een goed product, goede service en bovenal plezier in je werk.