Mag je een (profit) onderneming starten met vrijwilligers?

Een goede kennis van mij opent binnenkort een grote (concept) store hier in de stad. De deal is dat ik 3 maanden bij haar op vrijwillige basis ga werken met de intentie om mij ( en nog een aantall anderen) daarna in dienst te nemen. (Ze moet immers eerst verdienen voordat ze personeel kan betalen) Voor mij een prima manier om uit de (WW) uitkering te komen. Echter voor het UWV voldoet zij (haar bedrijf) niet aan de eisen van vrijwilligers. Dus zou ik het officeel niet mogen doen.
En ze voldoet niet aan de eisen van de Gemeente die een verzekering voor alle vrijwilligers van deze gemeente heeft afgesloten omdat het bedrijf niet het maatschappelijk belang dient. Maar we moeten echter een beetje creatief zijn in deze tijd om aan een baan te komen......wordt dit vaker gedaan en zi ja hoe gaat dat dan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, dat mag niet. Werken voor een onderneming past niet binnen de fiscale regels van de vrijwilligersregeling. Toegevoegd na 3 minuten: Aan werknemers moet minimaal het wettelijk minimumloon worden betaald, naar rato van de gewerkte tijd. Bovendien heeft de werkgever bijv. een loondoorbetalingsplicht bij ziekte en is hij in principe aansprakelijk bij bedrijfsongevallen. (Bedenk: als dit wel zou zijn toegestaan, ontstaat concurrentievervalsing. Maar dat staat er even los van .) Toegevoegd na 5 minuten: Zie de reactie van Ronron, daar vind je enkele criteria voor vrijwilligerswerk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100