Hoe bereken je de bezettingsgraad bij een dienstverlening op projectbasis?

Ik heb al enkele artikelen gelezen over de berekening van de bezettingsgraad bij een productie onderneming. Echter wil ik graag weten hoe ik de bezettingsgraad van een dienstverlenend bedrijf kan berekenen.

Het gaat om een bedrijf dat op projectbasis wordt ingehuurd. Het bedrijf levert voor een bepaalde tijd personeel en de daar bijhorende apparatuur.

Welke informatie heb ik nodig en op welke wijze kan ik de bezettingsgraad van het personeel en apparatuur berekenen?

Alvast bedankt.

Weet jij het antwoord?

/2500

De bezettingsgraad is een percentage dat aangeeft in welke mate de totaal beschikbare capaciteit - van een productiemiddel - daadwerkelijk benut wordt. Dit percentage wordt bepaald door de benutte capaciteit te delen door de beschikbare capaciteit (zie bron). Dit kan je natuurlijk ook doen voor de mensen. Zij hebben een beschikbaar aantal uren en er is een beschikbaar aantal uren voor projecten. Deel de projectenuren op de beschikbare uren en je hebt de bezettingsgraad. Ook bij een dienstverlenend bedrijf kan je kijken hoeveel mensen je beschikbaar hebt en hoeveel er gedetacheerd zijn. Neem hiervoor een periode wat representatief is. Als je veel korte projecten hebt, kan je een kwartaal nemen. Heb je veel langere projecten, neem een jaar bijvoorbeeld. Dan kan je dus nog bezettingsgraad op uren of op mensen berekenen, maar ik denk zelf dat op uren een beter beeld geeft. Hetzelfde kan je dus doen voor de apparatuur. Ik zou de berekening voor personeel en apparatuur wel apart houden, juist omdat het om dienstverlening gaat.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bezettingsgra...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100