Mijn vriendin voelt zich ondernemer. Maar zal ze ook zo door de belastingdienst gezien worden?

Ze geeft Franse les. De cijfers over 2011: daadwerkelijke lesuren 650. Uren kwijt aan vervoer voor werk op locatie: 150. Uren besteed aan voorbereiding lessen: 150
Franse les geven zijn haar enige werkzaamheden.
Een kwart van die uren zoals hierboven beschreven zijn besteed aan een instituut dat graag wilde dat ze de werkzaamheden via een 0-urencontract deed (het is misschien niet zo slim geweest om dat te doen??). De overige 3kwart van de uren heeft ze gedaan voor 3 instituten die om een VARverklaring vroegen (in 2010 had
ze nog een andere baan erbij, en viel het lesgeven onder Overige Werkzaamheden, gaat dat nu ook gebeuren of kan ze aanspraak maken op 'beginnend ondernemerschap'?

Toegevoegd na 5 minuten:
Ze is trouwens niet ingeschreven bij de KvK. Ze houdt wel een administratie bij, maar die is heel erg beperkt. Ze heeft nauwelijks kosten. De vervoerskosten worden door de taleninstituten betaald. Zeer beperkte kosten voor printjes, nieuw lesmateriaal.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De Belastingdienst hanteert twee sets van criteria voor het bepalen of iemand al dan niet ondernemer is. Er is een onderscheid tussen ondernemers voor de omzetbelasting (bron 1) en ondernemers voor de inkomstenbelasting (bron 2). Over het algemeen is onderwijs vrijgesteld van de omzetbelasting (bron 3). Daar staat wel tegenover dat als het onderwijs voor hobbyisten is (hobby cursussen), dat deze wel met 19% belast zijn. Als zij dus verschillende activiteiten uitvoert dan kan het zijn dat zij wel aangemerkt wordt als ondernemer voor de omzetbelasting voor het gedeelte dat niet vrijgesteld is. Of zij ook daadwerkelijk ondernemer voor de omzetbelasting is hangt dus af of haar werkzaamheden al dan niet vrijgesteld zijn, en over de regelmaat van de niet-vrijgestelde werkzaamheden. Het meest interessante is natuurlijk de vraag of zij ondernemer voor de inkomstenbelasting is. De criteria zijn flexibel: dat wil zeggen dat er wel richtlijnen zijn of iemand wel of niet ondernemer is, maar dat dit geen vaste harde normen zijn. Als ik even een interpretatie mag geven aan de hand van de geschetste informatie. Uw vriendin maakt winst, maar zij hoeft nauwelijks investeringen te doen in haar onderneming. Zij werkt regelmatig, maar het lijkt er niet op dat zij actief naar buiten treedt als ondernemer. Of maakt ze reclame? Of gaat ze regelmatig naar netwerkbijeenkomsten waar ze haar diensten zou kunnen slijten? Daar komt nog eens bij dat zij niet aan 1225 uur per jaar aan werkzaamheden komt. Dat is het zogenaamde urencriterium dat bepaalt of je van de zelfstandigenaftrek gebruik mag maken. Deze zelfstandigenaftrek is de reden dat je gezien wilt worden als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Dit is geen formeel criterium voor ondernemerschap, maar zonder die 1225 uren te halen is er nog nauwelijks voordeel om ondernemer voor de inkomstenbelasting te zijn. Dus kort gezegd: als uw vriendin regelmatige werkzaamheden heeft die niet vrijgesteld zijn van BTW dan is zij zeer waarschijnlijk ondernemer voor de omzetbelasting. Van wat ik nu gelezen heb denk ik dat zij geen ondernemer voor de inkomstenbelasting is. Maar het beste is om informatie in te winnen over hoe de Belastingdienst het zou zien. Dat kan bij de Belastingdienst zelf, maar misschien is het beter om dat bij een fiscalist te doen, want die kan dan ook tips geven hoe uw vriendin zich moet gedragen om als echte ondernemer gezien te worden.

Bronnen:
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100