Kan je als freelancer voor je ex-werkgever werken?

Ik lees overal dat je als freelancer minimaal 3 opdrachtgevers nodig hebt. Mijn werkgever heeft een vof, en 2 bv's. Ik het mogelijk om dat als 3 opdrachtgevers te zien?

Weet jij het antwoord?

/2500

nee dat kun je niet. Het gaat er om dat je niet in een gezagsverhouding komt. Met een opdrachtgever ontstaat die positie.

Een vof omvat meerdere natuurlijke of rechtspersonen. Elke BV is een rechtspersoon, dus dan zijn er met de 2 BV's 3 personen. Dan moet elke van deze 3 je opdrachten geven. Het is formeel en komt enigszins gekunsteld over omdat de praktijk anders kan zijn dan de theorie. De werkelijkheid prevaleert boven de formele theorie, dus het zal moeilijk zijn om e.e.a. tegenover het Uwv overeind te houden.

Als je slim bent zoek je nog een paar andere opdrachtgevers, want als je redelijk hetzelfde soort werk gaat doen voor je ex-werkgever, lijkt er inderdaad toch sprake van een gezagsverhouding. Verder is er ook sprake van arbeid en loon, dus op die manier worden je overeenkomsten toch gezien als arbeidsovereenkomsten, terwijl je dit juist niet wilt. Probeer eerst een paar andere opdrachtgevers te vinden, als je daarnaast ook nog opdrachten aanneemt van je ex-werkgever is er geen probleem.

Ja dat kan wel. Maar dan moet de gezagsverhouding anders zijn en de omstandigheden moeten anders zijn dan toen je nog in dienst was. In het onderstaande artikel wordt dat allemaal uitgelegd. Toegevoegd na 1 minuut: Het is overigens wel slim om niet op 1 paard te wedden. Zorg voor andere opdrachtgevers, ook al om je risico te spreiden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100