Stel: Ik ga naar de HEMA en koop 10 HEMA babykleertjes. Vervolgens verkoop ik ze, zonder ook maar iets te veranderen in mijn eigen winkeltje. Mag dat?

Mag je elders spullen in een winkel kopen en vervolgens wederverkopen al dan niet tegen de gangbare prijs? Zou de oorspronkelijke verkoper, bijvoorbeeld HEMA of IKEA, er iets tegen kunnen ondernemen? Of stel dat HEMA ongevraagd IKEA artikelen op de kop tikt en die in haar eigen winkel, gewoon onder het merknaam IKEA, gaat verkopen. Zou dat mogen? Als dit geen interessante vraag is eet ik m'n schoen op. Wat jullie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja hoor ik zou niet weten waarom niet. Ik neem aan dat je ze wel iets duurder maakt, anders doe je een boel werk voor niets. Enne eet smakelijk

Ja, als wederverkoop niet zou mogen dan zou bij voorbeeld ook Marktplaats niet kunnen bestaan. Zou wel de Hema-kenmerken er uit halen. Niet omdat dat moet maar om vermijdbare discussie met klanten te voorkomen. Ik vind het geen oninteressante vraag.

Ja, dat mag. Maar de vraag is of het slim is. Je zult winst willen maken neem ik aan en daarbovenop zul je een opslag moeten leggen voor het risico dat je bepaalde kleertjes niet verkoopt. Als je dit als bedrijf wilt doen, moet je ook nog een factuur meesturen waar je ook btw over de verkoop zult moeten berekenen. Op de inkoopprijs zit echter al btw die je niet kunt aftrekken, want de btw is op het kassabonnetje van de HEMA niet apart vermeld en het bonnetje (jouw inkoopfactuur) staat niet op jouw naam. Uiteindelijk vrees ik dat je een prijs zult moeten hanteren voor de kleertjes die 2x zo hoog ligt als in de HEMA. En dat zou nog niet zo erg zijn, als je iets verkoopt wat exclusief is. Maar met alle respect, dat zijn spullen van de HEMA niet, want vrijwel in iedere stad of dorp zit wel een filiaal. Maar juridisch gezien mag het, dus dat is het antwoord op je vraag. De HEMA vind het prima hoor!

Als je iets koopt is het van jou. Dan mag je er mee doen wat je wilt. Bijvoorbeeld het aan een ander verkopen. Dit is precies hoe de meeste winkels werken. Inkopen en vervolgens weer verkopen. Dat er een merkje op staat (bijv. Philips) verandert daar toch niks aan? Dus wat is het probleem? Ga maar vast op zoek naar mes en vork, want ik vind dit helemaal geen interessante vraag, hoor.

Niet zozeer de verkoper 'Hema / Ikea' maar de fabrikant 'Hema / Ikea' zal je actie ( zgn paralelle verkoop) verbieden. Valt namelijk onder merkenrecht. Uitzondering, verkoop op markt (merktekens zijn dan uit kleding verwijderd). Restpartijen uit buitenland en zgn outletstores. Maar met name Ikea en Hema zal je hier niet snel vinden. Mede om prijsdumping en imago vast te houden

"Dat hangt er vanaf waar je inkoopt. Wat je binnen de Europese Economische Ruimte koopt, mag je overal elders in diezelfde ruimte doorverkopen. De rechten op die producten zijn uitgeput, zoals dat heet. Dit op grond van één van de grondrechten uit de EU, dat van het vrij verkeer van goederen. Wat je van bv. Japan of de VS haalt, mag je niet doorverkopen want dat is niet met toestemming van de Europese merkhouder hier op de markt gebracht. Heb je iets legaal ingekocht, dan mag je de merknaam trouwens gebruiken om je klanten te melden dat je dit in de handel hebt. Zolang je je maar niet voordoet als officieel dealer, want dat ben je niet. En die dealer dan? Tsja, die heeft pech. Hij heeft een exclusief contract, maar dat betekent alleen dat de fabrikant niet met anderen in zee zal gaan. Hij kan met die exclusiviteit niet voorkomen dat anderen parallel gaan importeren binnen de EU. (...)" je kan de rest lezen op onderstaande website.

Bronnen:
http://blog.iusmentis.com/2009/03/19/verko...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100