Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wanneer zijn seksuele intmidaties, seksuele intimidaties?

Op mijn werk worden best wel veel dubbelzinnige opmerkingen geplaatst en in de pauzes ook wel meer sekueel gericht. Buiten dat is er een vennoot die erg vrij omgaat met personeel. Zoals af en toe iets aanraken.

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
1.5K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Dit blijkt vrij duidelijk te zijn omschreven in de Arbeidsomstandighedenwet:

"De Arbeidsomstandighedenwet 1998 (art.1 lid 3 onder e) kent de volgende formele definitie van seksuele intimidatie: Ongewenste seksuele toenadering, verzoeken om seksuele gunsten of ander verbaal, non- verbaal of fysiek gedrag van seksuele aard, waarbij tevens sprake is van één van de volgende punten:

* onderwerping aan dergelijk gedrag wordt, expliciet of impliciet, gehanteerd als voorwaarde voor de tewerkstelling van een persoon;
* onderwerping aan of afwijzing van dergelijk gedrag door een persoon, wordt gebruikt als basis voor beslissingen die het werk van deze persoon raken;
* dergelijk gedrag heeft als doel de werkprestaties van een persoon aan te tasten en/of een intimiderende, vijandige of onaangename werk- omgeving te creëren, dan wel heeft als
* gevolg dat de werkprestaties van een persoon worden aangetast en/of een intimiderende, vijandige of onaangename werkomgeving ontstaat."

Zelf zou ik een algemene werkcultuur waarin dubbelzinnige opmerkingen worden gemaakt die niet speciaal op een bepaalde persoon gericht zijn, niet zien als seksuele intimidatie.

De vennoot die 'erg vrij omgaat met personeel' lijkt me echter een ander verhaal. Als je je daar niet fijn bij voelt, zou ik er zeker wat van zeggen, zéker als hij je ook aanraakt. Stopt hij er dan mee en zijn er geen andere gevolgen, dan zou ik ervan uitgaan dat het niet seksueel intimiderend bedoeld was. Gaat hij door of heeft het een negatief effect dat je hem hebt gezegd te stoppen, dan zou ik het wel beschouwen als seksuele intimidatie.

Het lijkt me waarschijnlijk dat het bedrijf waar je werkt (grote accountancy, toch?) een vertrouwenspersoon heeft. Als er naar jouw mening sprake is van seksuele intimidatie, kun je dat bij hem/haar melden. Ik weet dat grote accountancies vaak zeer serieus met dit soort klachten omgaan. Hun diensten staan of vallen namelijk met integriteit, en ook al heeft seksuele intimidatie niet te maken met jaarrekeningen, de klachten van een ontevreden (ex)werknemer kunnen erg schadelijk zijn voor het imago.

Maar ik zou wél eerst proberen het te regelen met die vennoot, voor het geval hij het onschuldig bedoelt en alleen even op de onwenselijkheid van zijn gedrag moet worden gewezen. Een beschuldiging van seksuele intimidatie kan verwoestend zijn voor zijn carrière. Als hij je inderdaad lastigvalt, hoef je daar geen medelijden mee te hebben, wees alleen wel zeker van je zaak.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

als jij het als seksuele intimidaties ervaart ,dus niet prettig vind ,dan is dat zo.
en je bent vrij om aan te geven tot hier en niet verder.
doe je dat niet dan zal men de grens steeds verder gaan leggen .
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Seksuele intimidatie, ook wel als ongewenste intimiteiten aangeduid, is ongewenste seksueel getinte aandacht. Door degene die het ondergaat wordt dit als ongewenst ervaren. Seksueel intimiderend gedrag kan zowel opzettelijk als onopzettelijk zijn. Degene die beschuldigd wordt vindt vaak dat er niets aan de hand is.
Seksuele intimidatie loopt uiteen van intieme vragen over het privé-leven, suggestieve opmerkingen en betasten van het lichaam tot chantage en aanranding. Daarnaast vallen verbale en non-verbale uitlatingen en handtastelijkheden met een seksuele bedoeling ook onder seksuele intimidatie.
In de meeste gevallen zijn daders van seksuele intimidatie en seksueel misbruik mannen. Maar ook vrouwen zijn dader. Vrouwen zijn vaker het slachtoffer maar ook jongens en mannen kunnen slachtoffer zijn van seksuele intimidatie en seksueel misbruik.

Een aantal oorzaken van seksuele intimidatie zijn:
Gevoelens van macht en onmacht kunnen intimiderend gedrag veroorzaken. Onmacht en identiteitsverlies roepen bij veel mensen agressie op. Die agressie kan zich uiten in de vorm van seksuele intimidatie. Door extra mannelijk gedrag te laten zien, wordt het gevoel van onmacht dan gecompenseerd. De ander wordt hierbij kleiner gemaakt. Meestal wordt een kwetsbaar slachtoffer uitgekozen.
Mannen die in traditionele patronen en rollen denken kunnen ervan uit gaan dat de vrouw beschikbaar hoort te zijn voor seksueel getinte aandacht, waarbij met name de man bepaalt wat wel en wat niet gewenst is.
Er zijn mensen die intimiteit verwarren met seksualiteit. Een hand op een arm kan als troost bedoeld zijn maar door de ander als heel anders uitgelegd worden, waarna een ongewenste reactie op kan treden. Voor veel mensen hangt aanraken samen met seksualiteit.
Meer over dit onderwerp vindt u op:
http://www.seksueelmisdrijf.nl/info/intimidatie.htm http://www.ppsi.nl/aps/PPSI/ http://www.gezondnhn.nl/scripts/gezondheidsinfo.asp?regioid
=26&dossierid=86
http://www.sport.nl/vereniging/normenwaarden/si/214449/
http://www.iter-daderhulp.org/

(RJ)

Toegevoegd na 1 minuut:
niet alle links werken meer, helaas: bron: kennisbank al@din
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding