De Algemene Wet Gelijke Behandeling verbiedt "onderscheid maken" maar "het in deze wet neergelegde verbod van onderscheid geldt niet ten aanzien van indirect onderscheid indien dat onderscheid objectief gerechtvaardigd wordt door een legitiem doel en de middelen voor het bereiken van dat doel passend en noodzakelijk zijn."
Die wet geldt uiteraard niet alleen voor sollicitaties maar is algemeen.
In deze wet staat natuurlijk niet in detail wat wel en niet gevraagd mag worden.
Veel bedrijven hanteren de NVP Sollicitatiecode. "Over sollicitatiegesprekken zegt de code dat een recruiter alleen vragen mag stellen ‘over aspecten die voor de functie en/of voor de functievervulling relevant zijn, zoals vakbekwaamheid (opleiding, kennis en ervaring)."
Ook in die code staat uiteraard niet voor elke situatie omschreven wat wel en niet gevraagd mag worden. Er komt ook wat gezond verstand aan te pas. De vraag of iemand een partner heeft, is in de meeste gevallen irrelevant maar voor een functie in het buitenland kan dat heel anders liggen. Stel dat bij de functie hoort dat je 5 jaar lang uitgezonden wordt naar Amerika. Dan is het toch van belang dat een eventuele partner mee wil.
Toegevoegd op 20 juli 2019 20:48: tekst