Werkt de ziektewet per werkgever of per jaar?

Wat ik bedoel is dat als je al 3 keer ziek bent geweest van je werk neem je die 3 keer dan mee naar je volgende werkgever of begint het weer bij 0?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je een "gewone" baan hebt bij een werkgever (geen uitzendkracht) dan krijg je met de ziektewet niet te makem. Als je ziek wordt, betaalt de werkgever je loon door, zolang als je bij hem in dienst bent. Daar krijgt hij geen geld voor van een andere instantie (behalve als hij er een verzekering voor heeft afgesloten). Ga je naar een andere werkgever, dan betaalt die je loon bij ziekte door, enz.

Voor de Ziektewet maakt het niet uit hoe vaak je je ziek hebt gemeld. Voor deze wet is de duur van het ziekteverzuim belangrijker. Dat heeft te maken, dat een uitkering op basis van de Ziektewet maximaal twee jaar duurt. En deze "uitkering" ontvang je van je werkgever, zolang je in dienst bent. Als je geen werkgever hebt dan kan het zijn dat het UWV deze uitkering betaalt. Iedere ziekmelding moet door de werkgever wel bij het UWV gemeld worden, ook als de werkgever het loon doorbetaalt (de uitkering vanuit de Ziektewet betaalt). Dat heeft er o.a. mee te maken, dat je aan het eind van de maximum ziektewetperiode mogelijk recht hebt op een uitkering o.b.v. de WIA, die door het UWV wordt verstrekt. Voor het berekenen van de duur van het ziekteverzuim telt het UWV vanaf de eerste ziektedag. Maar als je meerdere keren, kort na elkaar (binnen 4 weken), ziek wordt kunnen deze periodes in sommige gevallen aan elkaar gekoppeld worden. En dan kan dat ook gebeuren met periodes bij verschillende werkgevers. Dus, als de 3 periodes dat je bij de eerste werkgever ziek bent geweest, heel kort na elkaar zijn geweest, en je wordt ook heel kort nadat je bij de nieuwe werkgever bent begonnen weer ziek, dan "neem je deze periodes" mee. Maar naast de regels m.b.t. de Ziektewet en WIA, hanteren werkgevers vaak ook regels als het gaat om het ziekteverzuim van hun eigen personeel. Zo kan het zijn, dat er na een derde ziekmelding een gesprek volgt. En hiervoor geldt, dat je de ziekmeldingen bij je eerste werkgever niet meeneemt naar de volgende werkgever.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100