Voor de Ziektewet maakt het niet uit hoe vaak je je ziek hebt gemeld. Voor deze wet is de duur van het ziekteverzuim belangrijker. Dat heeft te maken, dat een uitkering op basis van de Ziektewet maximaal twee jaar duurt. En deze "uitkering" ontvang je van je werkgever, zolang je in dienst bent. Als je geen werkgever hebt dan kan het zijn dat het UWV deze uitkering betaalt.
Iedere ziekmelding moet door de werkgever wel bij het UWV gemeld worden, ook als de werkgever het loon doorbetaalt (de uitkering vanuit de Ziektewet betaalt). Dat heeft er o.a. mee te maken, dat je aan het eind van de maximum ziektewetperiode mogelijk recht hebt op een uitkering o.b.v. de WIA, die door het UWV wordt verstrekt.
Voor het berekenen van de duur van het ziekteverzuim telt het UWV vanaf de eerste ziektedag. Maar als je meerdere keren, kort na elkaar (binnen 4 weken), ziek wordt kunnen deze periodes in sommige gevallen aan elkaar gekoppeld worden. En dan kan dat ook gebeuren met periodes bij verschillende werkgevers.
Dus, als de 3 periodes dat je bij de eerste werkgever ziek bent geweest, heel kort na elkaar zijn geweest, en je wordt ook heel kort nadat je bij de nieuwe werkgever bent begonnen weer ziek, dan "neem je deze periodes" mee.
Maar naast de regels m.b.t. de Ziektewet en WIA, hanteren werkgevers vaak ook regels als het gaat om het ziekteverzuim van hun eigen personeel. Zo kan het zijn, dat er na een derde ziekmelding een gesprek volgt. En hiervoor geldt, dat je de ziekmeldingen bij je eerste werkgever niet meeneemt naar de volgende werkgever.