Werknemer geeft als ontslagreden op het eind van het jaarcontract aan dat de werknemer te traag is zonder tussentijdse gesprekken/aantek. mag dat?

Hallo,

Ik kreeg te horen van een collega dat mijn contract niet verlengd zal worden. Hij gaf aan dat ze gaan aangeven dat de leiding niet tevreden over mij is en dat de leiding van mening is dat ik te traag te werk zou gaan. Echter heb ik hier geen gesprekken over gehad om het eventueel te verbeteren of wat eventueel de eigenlijke reden zou kunnen zijn dat ik niet naar behoren functioneer.
Zoals ik al aangaf; dit is mij ook niet aangegeven, ik heb dit in vertrouwen te horen gekregen van de collega die over de planning gaat. Hij mocht dit niet naar buiten brengen maar hij heeft het alsnog gemeld omdat hij het waarschijnlijk niet mee eens is dat ik op genoemde punten ontslagen zal worden. Tevens heb ik van genoemde collega ook niet te horen gekregen dat ik traag te werk ga. Ik werk punctueel, ik werk mijn tickets af en ik test wat ik kan testen. Naar mijn weten heb ik ook geen deadlines overschreden of iets dergelijks.

Mijn vraag is of het dan ook legitiem is om een werknemer op deze gronden te ontslaan?

Ik betwijfel of er ook een personeelsdossier is waarin wordt geclaimd dat mijn werkzaamheden tegenvallen. Ik heb daarnaast werkzaamheden moeten doen die buiten mijn functie vallen. Verder vind ik het allemaal stiekem gaan. Ik krijg deze informatie doorgespeeld van een collega maar in de tussentijd krijg ik helemaal niks te horen.

Alvast bedankt voor uw feedback.

Toegevoegd na 3 minuten:
Misschien ook goed om te weten; Mijn contract loopt in februari af dus moet ik het deze maand nog horen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja dat mag. Wel zal u in de gelegenheid worden gesteld om de ontslagredenen te weten en daar enig verweer tegen te voeren, maar op zich stopt uw contract gewoon van rechtswege: "De arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd eindigt van rechtswege, wanneer de tijd waarvoor zij is aangegaan, is verstreken, tenzij bij CAO of individuele overeenkomst opzegging is voorgeschreven. Belangrijk om te weten is dat u als werknemer (bijna) altijd de gelegenheid heeft verweer te voeren tegen een dreigende beëindiging van arbeidsovereenkomst. " https://www.ontslagspecialist.nl/beeindiging-arbeidsovereenkomst.html

Ja, dat mag. Je wordt namelijk niet ontslagen maar je contract eindigt gewoon. Voor het niet verlengen hoeft helemaal geen reden te worden gegeven. Je werkgever moet natuurlijk wél de aanzegplicht in acht nemen; tegenwoordig moet dit schriftelijk gebeuren, uiteindelijk een maand voor het aflopen van het contract. Als de werkgever dit op tijd doet, dan eindigt het contract - zoals je zelf al aangeeft - gewoon van rechtswege. Een reden is niet nodig en dossiervorming al helemaal niet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100