Mag je baas je volgen via een tracker?

Hallo,

Ik heb een vraag of het juridisch mag i.v.m. privacy of iets dergelijks, om een chauffeur 24uur per dag te kunnen volgen waar hij momenteel zit met zijn auto/vrachtwagen etc?.

Ik weet dat het bedrijf dit zal mogen als de chauffeur wordt verdacht of de auto gestolen is, maar ben niet zeker of dit de gehele dag door zou mogen gaan puur om te kijken waar hij nu uithangt.

Als iemand hierop het antwoord heeft, kunt u dan deze bron ook daadwerkelijk bevestigen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Privacy heb je ook op het werk, sterker nog ook als je je werk aan het dóen bent. Echter, privacy is geen binair begrip maar een glijdende schaal. De vraag is hoe véél privacy je mag verwachten, plus hoe belangrijk het bedrijfsbelang is om een inbreuk op je privacy te plegen. En daarbij geldt nog dat de privacy het eigenlijk standaard wint, tenzij het bedrijfsbelang voldoende onderbouwd is. Hier gaat het om zeer specifieke informatie, exact waar je geweest bent en hoe laat en langs welke route. Als je dat allemaal achter elkaar zet, weet je wel héél veel van je werknemer. Een groot privacybelang dus. Het bedrijfsbelang bij het hebben van al die informatie lijkt me moeilijk te kunnen winnen van de privacy. Wat moet je met die berg? Je zult dus op zoek moeten naar oplossingen waarbij je alleen de relevante locaties of andere gegevens verkrijgt. Wat is er nodig in die werkverslagen, en hoe zorg je ervoor dat je alleen die informatie uit de gps app krijgt? Dat kan wellicht een proxy of extra tooltje vereisen die de informatie filtert alvorens die aan mensen binnen het bedrijf te tonen. Ook een uit-knopje voor de werknemer die even gaat pauzeren (en naar een cafeetje wil rijden) of de werknemer die op zijn BYOD telefoon in het weekend niet getrackt wil worden lijkt me essentieel. Zo bouw je privacy in en focus je op het écht werkgerelateerde. Zet je gps in voor andere doelen, dan kan het anders uitpakken. Wil je werknemers continu controleren of ze niet omrijden of privékilometers maken, dan heb je meer informatie nodig. Maar dan kom je bij de vraag of dat doel an sich het wel mág winnen van de privacy. Je moet normaliter je werknemers vertrouwen, en pas bij gebleken onregelmatigheden mag je ze gaan volgen. Hoe dan ook zal het bedrijf dit in een reglement moeten vastleggen en akkoord van de Ondernemingsraad moeten krijgen. Iedere regeling waarbij prestaties van werknemers worden gemeten of persoonsgegevens van werknemers worden verwerkt, is namelijk instemmingsplichtig. Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Ja, dat mag. Hoe wil een bedrijf weten wanneer een vrachtauto gestolen is? Stel dat (wat vaker gebeurt) er gas in de cabine gespoten wordt als de chauffeur ligt te slapen. Die wordt dan voorlopig niet wakker, en kan dus zijn baas niet bellen dat de vrachtauto gestolen is. Als de baas nu kan zien dat de auto af wijkt van de gebruikelijke route, dan kan hij de chauffeur proberen te bellen, mailen of appen. Als er dan niet op de juiste wijze gereageerd wordt, weet de baas dat de auto waarschijnlijk gestolen is en de plaatselijke politie inlichten.

Ja, dat mag als uw werkgever zich houdt aan de voorwaarden uit onder meer de Wet bescherming persoonsgegevens voor de controle van personeel. De belangrijkste voorwaarde is dat uw werkgever een legitieme reden (gerechtvaardigd belang) heeft. En dat het plaatsen van een trackingsysteem, zoals een black box, board computer of gps-systeem, hierbij noodzakelijk is. Een gerechtvaardigd belang van uw werkgever kan bijvoorbeeld zijn dat hij kan nagaan welke auto zich het dichtst in de buurt van een klant bevindt. Zodat hij deze auto naar de klant kan sturen. Privacytoets Voordat uw werkgever een trackingsysteem in uw auto plaatst, moet hij eerst een privacytoets uitvoeren. Dit betekent dat uw werkgever uw belangen en rechten afweegt tegen zijn eigen belang. Verder moet uw werkgever u laten weten waarom het trackingsysteem gegevens verzamelt, wanneer dit gebeurt en om welke gegevens het gaat. Controleren privégebruik Bij het controleren in privétijd wegen uw belangen meestal zwaarder dan het belang van uw werkgever. Bij veel bedrijven kan de black box, de board computer of het gps-systeem worden uitgezet in privétijd. https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/werk-uitkering/controle-van-personeel

Uw baas volgt u niet, hij volgt de auto. Uw privacy wordt in het geheel niet geschonden alleen uw werkzaamheden worden gevolgd enkel en alleen met het doel na te gaan of de vracht op tijd bij de klant komt en/of er voldoende tijd is voor een vervolg vracht. Buiten uw werktijd kunt u doen en laten wat u wilt, daar wordt u niet op gecontroleerd alleen moet dat gebeuren met een ander voertuig dan dat van uw baas.

Ja. De werkgever betaalt de werknemer. De werkgever heeft daarom het recht om te controleren dat de werknemer aan het werk is en waar hij aan het werk is. Bij mensen die 'binnen' werken, kan dat door oogtoezicht. Bij mensen 'buiten' zijn daar tegenwoordig elektronische hulpmiddelen voor. Bij NS weten ze ook precies waar welke trein rijdt...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100