Als je niet weet aan wie je een brief moet richten, voldoet het dan om te beginnen met 'Geachte mevrouw of meneer'?

Of is dat ongepast bij een sollicitatiebrief?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Voor wat betreft een sollicitatiebrief geldt: Als de naam van de geadresseseerde onbekend is, zijn verschillende aansprekingen mogelijk. Geschikte aansprekingen zijn: - Geachte heer, geachte mevrouw - Geachte heer Geachte mevrouw - Geachte heer, mevrouw - Geachte heer of mevrouw In deze aansprekingen kan ook steeds mevrouw op de eerste plaats staan. Aansprekingen met mijnheer of meneer zijn niet gangbaar in geschreven taal, wel in een mondelinge aanspreking. Een aanhef met schuine streep, zoals Geachte heer / mevrouw oogt vrij technisch en is niet aan te raden.

Bronnen:
http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/1323/

Ja, dat is gepast. In plaats van "of" kan je ook een slash ( / ) gebruiken.

Probeer er bij een sollicitatie wel achter te komen aan wie je je brief moet richten. Dan is altijd persoonlijker en schrijf dan bv. Geachte mevrouw de Vries. Als je dat niet weet is natuurlijk bovenstaande voldoende, je kan dan ook niet anders. Bij een vacature staat eigenlijk altijd een naam waaraan de brief gericht moet worden. Stuur je een open sollicitatie bel dan het bedrijf en vraag aan wie je je brief het beste kunt richten. Succes met solliciteren!

Mijn reïntegratie-coach adviseerde mij : geachte dames/heren als aanhef te gebruiken.

Persoonlijk zou ik het desbetreffende bedrijf bellen en vragen ter attentie van wie ik de sollicitatie kan richten. En als je ze dan toch aan de telefoon hebt kun je misschien wat meer achtergrond informatie vragen zo kun je je helemaal voorbereiden als je op gesprek mag komen.

Meneer is spreektaal en staat daarom dom als dat in een brief gebruikt wordt. In een sollicitatiebrief moet je dat dus al helemáál niet doen. Maar dat hangt wel af waar je naar solliciteert. Solliciteer je naar een kantoorbaan waar je contact met klanten o.a. via de mail en post zal gaan, zorg dan dat je taal correct is. Als je naar een baan als kapster, stratenmaker (of wat dan ook zonder bijv. mailverkeer) dan kan het zijn dat er niet op gelet wordt doordat degene die je brief beoordeelt zelf geen foutloze brief kan schrijven. Daar let men weer op andere dingen, en minder op de taal. Als je het gewoon volgens de regels wilt doen, dan bel je op en vraag je de naam, en vraag je hoe je die exact schrijft. Is het Janse, Jansen, Janssen? Indien dat bellen totaal onmogelijk is (wat me uitgesloten lijkt) dan begin je je brief met Geachte heer/mevrouw, Als je de naam wel weet, dan wordt het bijvoorbeeld: Geachte heer De Vries, of Geachte mevrouw Jansen - de Vries, - Maar het woord "meneer" nee, dat komt in kinderboekjes nog wel voor, maar niet in zakelijk briefverkeer. - Zet op de envelop en in het briefhoofd de naam ook foutloos, en daar met de correcte voorletters erbij. De heer W.A. de Vries Mevrouw M.R. Janse - de Jong Toegevoegd na 9 minuten: Zodra er voorletters bij de heer De Vries staan, dan wordt "de" niet met een hoofdletter geschreven, maar met een kleine letter. (Op de envelop zet je de voorletters er wel bij en ook als je in de brief verwijst naar "... zoals ik vernam van de heer A.B. de Jong") Je kunt je brief richten aan Geachte heer A. de Groot, Maar als er geen tien heren De Groot in dat bedrijf werken, dan zou ik gewoon doen: Geachte heer De Groot, dus zonder voorletter in die aanhef.

Als je toch zonder naam begint zou ik beginnen met Geachte meneer / mevrouw. ipv mevrouw / meneer. Is maar een kleine tip voor de rest is het gepast hoor! :D

Geachte heer/mevrouw; is het meest gebruikelijk. LS als aanhef is behoorlijk not done in sollicitatiebrieven. Probeer wel zoveel mogelijk een persoon aan te schrijven. Bel desnoods even naar het betreffende bedrijf voor meer informatie. Zelfs wanneer je geen succes hebt wil dat nog wel eens opvallen en je kansen vergroten.

M, Dat kan Mijnheer zijn of een Mevrouw of zelfs Mensen. Werkt goed en staat netjes, vind ik. (Als je niet zo van bellen houdt bijvoorbeeld)

Nee het is niet ongepast maar schrijf liever de moderne versie zoals "Geachte mevrouw/heer,". Als het voor een open sollicitatie is dan kun je altijd vantevoren bellen en vragen naar de naam van het Hoofd Personeelzaken of iemand anders aan wie je je brief kunt richten.

Ik gebruik geen slash, en schrijf: Geachte heer, mevrouw, Vroeger werd dat met hoofdletters geschreven, maar heren met een hoofdletter bestaan niet meer...:) Als het niet om een sollicitatiebrief zou gaan, maar bijvoorbeeld een brief zou zijn naar een vereniging of helpdesk, zou ik schrijven: Beste mensen,

LS: Latem Salutem: aan wie dit leest

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100