Als je verzorgde ig bent mag je dan iemand injecteren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, als je een Verzorgende IG (Individuele Gezondheidszorg) bedoelt, ook wel Verzorgende Niveau 3 genoemd. Dat is een opleiding inclusief de module “verplegende elementen”. Daarbij leer je katheteriseren, injecteren, inbrengen van een sonde en dergelijke. Hierdoor krijg je een breder vakgebied om in te werken, omdat je dan handelingen mag verrichten die anders alleen door een verpleegkundige mogen worden gedaan.

Subcutaan en intramusculair wel, intraveneus niet (en ook niet intra-articulair, intrathecaal etc. ook niet, maar dat mag een verpleegkundige ook niet). De exacte uitwerking kan per instelling anders zijn, zo zijn er thuiszorginstellingen die voor elke injectie een verpleegkundige op pad sturen, maar dat heeft dan meer met de specifieke taakverdeling te maken, het wil nog niet zeggen dat een verzorgende IG sowieso niet mag injecteren. Toegevoegd na 2 minuten: Hm, dat is wel heel vaak 'ook niet' in één zin. Zal een volgende keer minder haastig zijn.. Toegevoegd na 19 minuten: Ik heb nog even gezocht naar een overzicht van de verpleegkundige handelingen die verzorgenden IG moeten leren in hun opleiding. Van de keuzehandelingen moeten ze er minimaal 4 hebben gedaan in hun opleiding, de verplichte uiteraard allemaal. Van de verplichte handelingen zijn de eerste drie zgn. voorbehouden handelingen en van de keuzehandelingen de eerste twee (waarvoor dus een uitvoeringsverzoek of op een andere manier de opdracht van een arts nodig is). Verplichte handelingen 1. Subcutaan injecteren 2. Intramusculair injecteren 3. Medicijnen checken, registreren, distribueren 4. Medicijnen toedienen: oraal, rectaal, vaginaal, via de huid, via de luchtwegen, via de slijmvliezen 5. Verzorgen van rode en gele wonden 6. Zwachteltechnieken toepassen 7. Verzamelen van monsters t.b.v. diagnostiek: steriel en niet-steriel materiaal 8. Eerste hulp (somatisch) verlenen bij: verwondingen, vergiftigingen, verstikking, verslikken en bij ademstilstand en circulatiestilstand 9. Suprapubische katheter verzorgen 10. Blaaskatheter en maagsonde observeren en controleren 11. Blaasspoeling uitvoeren 12. Lichaamstemperatuur regelen d.m.v. koude- of warmtebehandeling Keuzehandelingen 1. Maagsonde inbrengen 2. Katheteriseren van de blaas bij vrouwen 3. Katheteriseren van de blaas bij mannen 4. Verzorgen van zwarte wonden 5. Zuurstof toedienen 6. Toedienen van sondevoeding en voedingspomp bedienen 7. Verzorgen van een stoma 8. Tracheacanule en tracheastoma verzorgen 9. Maag- en darmspoeling uitvoeren 10. Vagina en stoma irrigeren 11. Mond- en keelholte uitzuigen 12. Partus-assistentie verlenen (alleen voor medewerkers uit de kraamzorg)

Bronnen:
http://www.alfa-college.nl/volwassenen/zor...

Ja, dat mag. Een verzorgende IG zit een beetje tussen een verzorgende (die alleen mag wassen, aankleden enz.) en een verpleegkundige (die meer medische handelingen mag verrichten) in. Een verzorgende IG leert eenvoudige standaard behandelingen uitvoeren zoals het inbrengen van een katheter, een neussonde inbrengen en ook injecteren. Een verpleegkundige mag een hele waslijst wat meer risicovolle verpleegkundige handelingen verrichten, zoals een infuus aanleggen, wonden verzorgen, een stoma verzsorgen etc, waarbij dus wat meer medische risico's komen kijken. Toegevoegd na 1 minuut: Echt in de ader injecteren mag dus alleen een verpleegkundige. Een verzorgende mag prikken waar dat bijvoorbeeld gaat om een prik net onder de huid of in de bilspier, bijvoorbeeld voor insuline-injecties of vitamine B12.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100