Is winkel verplicht aangifte te doen bij fraude?

Als je als medewerker fraude pleegt, dat eerlijk heh toegegeven. Op staande voet bent ontslagen en het fraude bedrag word ingehouden op je salaris, er is verteld er word geen aangifte gedaan. Eenmaal thuis een brief waarin staat dat ze wel aangifte hebben gedaan. Is het bedrijf er toe verplicht aangifte te doen of kan het een standaard brief zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

De winkel is het wettelijk niet verplicht maar het kan zijn dat 'derden' (bijv. de verzekeraar van de winkel) dat wel vragen bij diefstal. Het kan ook zijn dat in de huisregels van de winkel staat dat bij diefstal altijd aangifte wordt gedaan. Ook dan is het logisch dat het gebeurt. Zonder aangifte onderneemt depolitie bij diefstal in ieder geval geen actie.

Aangifte doen is - op enkele uitzonderingssituaties na - niet verplicht. Het kan wél zijn dat het winkelmanagement hier geen keus in heeft omdat bijvoorbeeld een regelement van het hoofdkantoor dit verplicht stelt. Dan is het dus geen wettelijke verplichting, maar een afspraak binnen het bedrijf. Ze staan overigens volledig in hun recht wanneer ze besluiten hiervan aangifte te doen: ook als je de benadeelde hebt terugbetaald, heb je nog steeds de wet overtreden en kan en mag op dat vlak dus ook actie worden ondernomen. Echter: wanneer jou is toegezegd dat er geen aangifte wordt gedaan en ze doen dit toch, dan is dat natuurlijk niet erg correct. Je kunt natuurlijk je oud-werkgever hier op aanspreken, maar als ontslagen medewerker heb je natuurlijk een beroerde onderhandelingspositie. Wanneer er niets over op papier staat, heb je bovendien geen bewijs van deze toezegging. Mocht je dat wél hebben, dan is het misschien verstandig om juridisch advies in te winnen om zeker te zijn van de rechtsgeldigheid van de gemaakte afspraken. Ook zonder bewijs kun je natuurlijk het gesprek hierover aangaan, maar doe dit dan wel met gepaste nederigheid: in principe staan zij natuurlijk in hun recht, en jij bent degene die niet alleen de wet heeft overtreden, maar je ook een onbetrouwbaar werknemer hebt getoond. Houd ook in gedachten dat het dus mogelijk is dat degene die jou deze toezegging heeft gedaan, mogelijk te snel is geweest daarmee en misschien is teruggefloten door een hogere leidinggevende of een regelement van het bedrijf.

Ja , indirect wel . Ik zal het proberen uit te leggen . Op moment dat je op staande voet bent ontslagen moet die reden onderbouwt zijn . Het zou raar zijn als je ergens van verdacht wordt en dan opstaande voet er uit gegooid word . Ja opstaande voet om zich zelf in te dekken tegen beroep van jou op het ontslag ja wel zo handig . Mogelijk heeft de chef zich eerst dat niet gerealiseerd en staat het in zijn richtlijnen . Iets van bij diefstal moet er altijd aangifte gedaan worden . Probeer het nog op te lossen dat je zelf ontslag neemt of dat je niet in protest gaat tegen je ontslag en dat je een geschreven bekentenis geeft . En ja mogelijk doen ze aan een centrale data registratie mee waar alle personeel die steelt staat en ja zonder aangifte stelt dat niks voor en is het niet houdbaar bij de rechter , weer als je in beroep gaat . Binnen 5 jaar is alles weg ! Maar maakje niet zo druk bij een laag bedrag gebeurt er weinig gewoon nu even op de blaren zitten .

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100