Moet je beslist een kopie van je id kaart verstrekken als er in een vacature om gevraagd wordt ?

Ik zie steeds vaker dat er bij een vacature gevraagd wordt een kopie van de id kaart mee te sturen. Waarom heeft men niet genoeg aan een CV met een pasfoto ?
Ik heb ook een sollicitatie formulier van een bekende winkelketen en daar wordt naast een kopie van de id kaart ook om een bankrekening nummer gevraagd. Is het wel verstandig om die gegevens te verstrekken ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, het eerste antwoord klopt niet wat betreft sollicitaties. Sterker nog, het mag PAS als men een dienstverband wil aangaan. Als je naar de link in het eerste antwoord kijkt zie je dat je er geen verplichting is voor de sollicitatie een kopie mee te sturen, pas als er daadwerkelijk gaat werken dient de werkgever over een kopie te beschikken. Daarnaast moet je volgens de overheid ook voorzichtig zijn met het meesturen van kopieeen. Zie de link bij de bron. Ik vind het vreemd dat ze in zo'n vroeg stadium al om een kopie vragen. De regel is dat het niet mag, tenzij er een wettelijke bepaling is die het verplciht stelt. Misschien mag het dus niet eens (beetje grijs gebied), zie de tweede link.

Bronnen:
http://www.cbpweb.nl/downloads_rs/rs_kopie...
http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2013/01...

Ja, dat moet met het oog op de identificatie plicht. Bij het invoeren van deze wet, ik denk een jaar of tien geleden, is vastgelegd wanneer een Nederlander zich moet identificeren. - als je verdacht wordt van een strafbaar feit - als je een bankrekening opent - als je ergens gaat werken - enzovoort zie: "Bron"

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/pa...

Instellingen mogen geen kopie id meer vragen wegens wed op privacy. In het onderwijs mogen wij daar geen kopie meer van vragen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100