Mag een baas je verplichten de taxi te nemen en dan niet voor de kosten willen opdraaien?

Mijn man en ik werken allebei.

Afgelopen weekend hadden we een feestje, toen heeft mijn man zijn sleutelbos in mijn tas gedaan. Vanmorgen om 9:00 belt hij mij. Ik was op dat moment al in Utrecht aan het werk.

Mijn man kon niet weg met de auto, want ik had zijn sleutels. De reserve sleutel van de auto (we hebben er maar 2) heb ik aan mijn bos, dus hij kon niet met de auto weg.

Toen wilde hij de bus nemen, maar deze gaat maar 1x per uur en was net vertrokken. Toen heeft zijn baas geëist dat hij met een taxi zou komen. Dat het zijn eigen verantwoording was om z.s.m. op het werk te komen en dat hij de rekening €60,60 niet mag declareren.

Kan dat zo maar?! Ik vind het echt absurd. Wat nu als hij autopech gehad had dan?

Mijn man werkt bij Aldi.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je man heeft de "fout" gemaakt om de baas te bellen. Deze kan dan voorschrijven / eisen als baas / chef wat je moet doen. Zou je man minder plichtsgetrouw geweest zijn en gedacht hebben "dikke pech" [drie bier... variatie op een uitdrukking ;-))] vervolgens de bus gepakt hebben en een uur of langer te laat gekomen zijn... [hij had onderweg een sms-je kunnen sturen], dan had hij deze situatie voorkomen. Ja, de baas mag eisen dat je op tijd komt, is jouw probleem, maar niet iemand opzadelen met zo'n rekening, nee vind ik niet terecht. Jij neemt op bevel van de baas een taxi, moet hij de taxi betalen. Zou hij, zonder taxi, te laat gekomen zijn, dan zou die tijd voor eigen rekening zijn, dus of vrije tijd/vakantie-uren inleveren of minder loon ontvangen. [Weet niet hoe het precies wettelijk is, ik zou zeker naar het Juridisch loket gaan, maar eerst het CAO er op nalezen.]

Uw man is door eigen schuld in deze situatie terecht gekomen. Staat even los van het feit dat het heel vervelend is natuurlijk. De werkgever mag echter verwachten van uw man dat hij op tijd op zijn werk verschijnt. Het nemen van de taxi kan dan een van de oplossingen zijn. De kosten komen dan uiteraard voor rekening van uw man. Het is niet reeel dat de werkgever moet opdraaien voor de financiele schade, die voortkomt uit de fout van uw man.

In België is je werkgever niet verplicht om een vergoeding te betalen bij privé woon-werkverkeer. Er kan wel van afgeweken worden bij cao en dan moet je werkgever wel een vergoeding betalen voor de gemaakte kosten.

Bronnen:
Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid,...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100