Moet ik belasting betalen als 16 jarige wanneer ik 3 bijbaantjes heb en 600 euro per maand verdien?

Hallo,

ik heb nu 2 baantjes, 2x per week bij de restaurant en 3x per week bij de supermarkt.
Maar nu werd ik vandaag ook gebeld als ik in de ochtenden van vrijdag, zaterdag en zondag als ontbijtjongen in een hotel wou werken. Als ik dat doe dan verdien ik 600 euro per maand zou ik dan een deel moeten afstaan aan de belasting of kan ik ergens anders mee in de problemen komen?

P.S.: Waarschijnlijk komen er allemaal reacties dat er problemen met school komen maar ik sta allemaal 9's dus maak me daar geen zorgen over en gebruik

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Belasting word van je bruto loon afgetrokken en word uiteindelijk je netto loon. Als je netto loon 600 is, is de belasting er dus al afgetrokken. Nou is het wel zo dat je als 16 jarige een maximum aantal uren mag werken. Als je met al deze regels rekening houd, zul je waarschijnlijk niet zoveel kunnen werken om 600 euro op maand basis te verdienen. Hier meer info: Werkzaamheden 16 en 17 jaar: Jongeren vanaf 16 jaar mogen allerlei soorten werk uitvoeren. Alleen werk dat schadelijk of gevaarlijk is, is verboden. Werktijden 16 en 17 jaar: Je moet minimaal 36 uur per week rust houden Je moet minimaal 4 vrije zondagen per 13 weken hebben Je mag niet werken tussen 22.00 uur en 06.00 uur of tussen 23.00 uur en 07.00 uur Als er op zondag gewerkt wordt, dan is zaterdag een vrije dag Per dienst mag je maximaal 9 uur werken Per week mag je maximaal 45 uur werken Per 4 weken mag je een gemiddelde arbeidstijd van 40 uur per week hebben Verder geldt de regel schooltijd = arbeidstijd. Dit betekent dan, als je 6 uur op school zit, je die dag nog maar 3 uur mag werken.

Bronnen:
http://www.bijbanen.nl/informatie-en-tips/...

Het zou niet direct een probleem hoeven zijn. Je bent 16 en betaald dat eigenlijk geen belasting. In Nederland zit het zo in elkaar: Iedereen die werkt (dus een inkomen heeft) betaald belasting ongeacht je leeftijd. Dan heb ik het wel over wit-werken. Echter, als je 16 bent hoef je eigenlijk dus geen belasting te betalen. Wat de overheid dan doet is een schikking opstellen waardoor jouw belasting terug wordt geschreven. Dit zie je dan vaak ook wanneer je ergens gaat werken dat je dan een papier moet ondertekenen waardoor je daarvoor belastingontheffing krijgt. Dit geldt dan echter maar voor één baan. Je kunt maar één baan hebben waarbij je als 16 jarige geen belasting hoeft te betalen. Al het extra's wat je naast die ene baan doet, wordt gezien als extra inkomen en daarover moet belasting worden betaald. Hiernaast is het verstandig om te kijken naar de huidige financiële situatie van je ouders. Wanneer je ouders bijvoorbeeld een bepaalde toeslag krijgen zoals huurtoeslag, dan mag jij niet meer verdienen dan ongeveer 4000 euro per jaar. Wanneer je dat wel doet, wordt jouw inkomen meegerekend als hoofdinkomen en verliezen je ouders de toeslag en moet alles worden terugbetaald. Dit soort problemen kun je daarom ook met je studiefinanciering krijgen. Het is daarom raadzaam om eerst even goed uit te zoeken waar je precies recht op hebt. Je baas zal dit ook weten, het kan geen kwaad het aan je baas te vragen.

€ 600 per maand bijverdienen betekent onherroepelijk dat de kinderbijslag voor je ouders verloren gaat. € 400 per maand netto is wel zo'n beetje het maximum dat je mag bijverdienen om de kinderbijslag voor je ouders niet in gevaar te brengen. Het voordeel is dat je bij dit laatste inkomen € 0 belasting betaalt. Het jaarinkomen blijft onder de € 6100. (belastingvrij vanwege de heffingskortingen) Hierboven moet er wel belasting worden betaald. Over elke euro daarboven moet je dan € 0,37 cent belasting betalen. Informatie van de SVB: Uw kind mag tot € 1.266 netto per kwartaal bijverdienen. Als uw kind € 1.266 of meer verdient komt de kinderbijslag voor dat kwartaal in zijn geheel te vervallen. Tijdens de zomervakantie van 2013 mag uw kind met vakantiewerk € 1.300 netto extra bijverdienen. U bent verplicht om elk inkomen hoger dan € 1.266 netto per kwartaal aan de SVB door te geven.

Bronnen:
http://www.svb.nl/int/nl/kinderbijslag/lev...
http://www.svb.nl/int/nl/kinderbijslag/lev...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100