Wanneer gaat de werktijd bij een werkgever in? Is dit bij aanvang op terrein of bij aanvang werkzaamheden?

Wij gebruiken een applicatie waarbij men ingelogd moet zijn. Bij internet/netwerk storing, of bij vragen van collega's in het gangpad logt men te laat in en is men dus "te laat" terwijl als werknemer je al wel bezig bent voor de werkgever...
Bij mijn weten was het wettelijk geregeld dat de werktijd begin bij het binnentreden door de voordeur van het bedrijfspand maar ik kan dit nergens terugvinden? Heeft iemand hier een bronvermelding of uitleg over??

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je kijkt in de arbeidstijdenwet staat in artikel 4.3 lid 2 er in verschillende sectoren andere regels kunnen gelden. Verder staat in 4.3 lid 3 dat de werkgever de verplichting heeft om te zorgen dat de regels duidelijk zijn en dat men zich op een goede manier moet kunnen registreren. Even makkelijk uitgelegd: Je werkgever moet zorgen dat het duidelijk is wat nou wel of niet onder "werktijd" valt en moet de registratie zo regelen dat als jij op je werk aankomt jij ook gelijk jezelf kan inloggen, zonder dat er werktijd voor jou verloren gaat als je werkoverleg pleegt op de gang of bij een storing.

de werkgever is verantwoordelijk een half uur na en voor je werktijd, er is niets geregeld over werktijden, maar lijkt mij als je het kantoor binnenstapt, of alsje niet op kantoor werkt je je werkzaamheden start.

Momenteel werk ik via een uitzendbureau op een kantoor. Ik log in en uit met een pasje bij de voordeur. Vaak zit ik pas 5 minuten later op mijn plek. Ik word betaald voor de tijd die ik binnen ben, niet voor de tijd die ik op mijn plek zit.

Er zullen ongetwijfeld regeltjes voor zijn, maar die gelden alleen als je voor de rechter staat. In het algemeen moet je er voor zorgen dat je op tijd op je werkplek bent. Je werkgever betaalt je voor b.v. een 30 of 40 uurige werkweek. Heb je speciale werkkleding aan voor het verrichten van je werk, dan heb je die dus aan op het moment dat je werk begint en je kleed je dus niet om in de baas zijn tijd. Natuurlijk komt het wel eens voor dat je bij binnenkomst door een collega wordt aangesproken over je werk en iedere werkgever zal daar rekening mee houden. Maar als je om b.v. 8.00 uur ingelogd moet zijn, dan ben je om 8.00 uur ingelogd. Je collega dient daar rekening mee te houden. Verantwoordelijkheidsgevoel en nakomen wat je met elkaar hebt afgesproken, daar gaat het hier om. En laat de regeltjes de regeltjes. Als je die hanteert, zit je over 10 jaar nog op dezelfde plek. Maak er wat leuks van.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100