Hoe kun je de werkdruk van docenten in het voortgezet onderwijs verlagen zonder kosten te maken?

Weet jij het antwoord?

/2500

minder vergaderen

Er zijn verschillende mogelijkheden om de werkdruk te verlagen, maar het ligt er maar net aan waar die werkdruk vandaan komt. Zoals al gezegd: minder vergaderen. Een andere optie kan zijn; Meer zelfstudie voor de leerlingen, zodat de docent niet zelf veel hoeft na te kijken buiten werktijd om. Daarmee kijkt de leerling zijn eigen huiswerk na en als hij/zij vragen heeft naar aanleiding van een fout dan kan dat in de les, waarvoor dus een apart uur bijvoorbeeld voor ingepland wordt.

Bewustwording: Immers in het onderwijs maakt men minder uren per week en heeft men meer vakantiedagen. Het is niet zozeer de werkdruk die hoog is als wel de druk van de leerlingen. Om de werkdruk nog verder te verlagen kunnen leraren lessen met elkaar (via internet) uitwisselen.

Minder vakantie geven. Daardoor ontstaat er minder druk voor leraren en voor leerlinge. Het aantal vakantiedagen voor beide groepen gewoon terugbrengen tot, zeg, 25 tot 30 per jaar in plaats van de huidige 55 a 60. Lesuren per dag kunnen dan wat naar beneden zodat docent ook zijn voor- en nawerk in normale arbeidsuren afkrijgt. Vergaderen kan deels in eigen tijd, dan worden ze ook korter vermoedelijk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100