Kan ik een vast contract met een vast aantal uren eisen?

Hallo allemaal,

ik ben sinds januari 2011 in dienst bij een supermarkt. Ik heb destijds een half jaar contract gekregen tot de zomer. Dit was met opzet gedaan omdat ik anders te duur was op lange termijn (ik was 23 onderhand 25). Nu is het zo dat per mei 2011 wij overgenomen zijn door een franchise. Deze heeft destijds besloten mijn contract stilzwijgend te verlengen, dit gebeurde dus nogmaals in de zomer van 2011, weer in januari 2012 en de zomer van 2012 en nu in januari 2013 (4e verlenging) is net gepasseerd en ik ben alweer aan het werk geweest in principe dus contractloos nu.

Nu hoor ik net dat er 2 jongere mensen op de afdeling komen en vrees ik lichtelijk voor mijn uren. Mijn contract is per 17 januari officieel afgelopen en dusdanig stilzwijgend verlengd aangezien ik na deze datum alweer gewerkt heb.

Ik werk ongeveer tussen de 12 en de 15 uur per week voor het afgelopen half jaar, de periode daarvoor en zeker vorig jaar heb ik zelf meer uren gedraaid op maandbasis. Maar de baas wil kosten besparen en heeft mijn uren naar beneden gedraaid.

Nu is mijn vraag of ik dus aanspraak heb op een vast contract aangezien ik dit zelf wel denk, maar hoe pak ik dit aan? Kan ik een contract voor onbepaalde tijd eisen met hierin een vast aantal uren a 12 tot 15 uren zoals ik de laatste half jaar gewerkt heb? Ik heb officieel volgens mijn eerste contract een 0 uren contract en vandaar mijn vraag.

Hopelijk krijg ik hier een goed antwoord hoe ik het moet aanpakken!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Op grond van een wet in 2010 (die gold tot 2012) zijn tijdelijk vier arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd voor jongeren tot 27 toegestaan. Ik ga ervanuit dat je jonger dan 27 bent. Die wet lijkt me hier echter niet meer van toepassing omdat je, door nu nog steeds te werken, voor onbepaalde tijd in dienst bent. Als ik je contracten goed optel, waren het deze 1. jan. 2011-zomer 2011 (franchiser heeft alles mee overgenomen, dus contract liep door) 2. zomer 2011-januari 2012 3. januari 2012-zomer 2012 4. zomer 2012-januari 2013 Volgens mij heb je nu recht op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd voor het gemiddelde aantal uren dat je de laatste drie maanden hebt gewerkt (12-15 uur/week) ('rechtsvermoeden van arbeidsomvang') Als de werkgever nu nog van je af wil (en jij niet van hem) kan dat alleen als hij een ontslagvergunning voor je aanvraagt of ontbinding van de arbeidsovereenkomst door de kantonrechter. Je zou dan echter recht kunnen krijgen op schadevergoeding, als het een 'kennelijk onredelijk ontslag' betreft. Simpelweg 'niet meer oproepen' maakt geen einde aan de arbeidsovereenkomst. Voor de volledigheid: dit geldt zolang de "supermarkt-CAO" hier niet van afwijkt. Tot slot nog dit (geschreven vanuit werkgeversperspectief) "Werkgevers en werknemers sluiten steeds minder vaak nul uren contracten af. Dit komt door de Wet flexibiliteit en zekerheid die in 1999 werd ingevoerd. Deze wet heeft de rechtspositie van oproepkrachten sterk verbeterd, maar ook de flexibiliteit aangetast. Zo is het moeilijker geworden om de loonbetalingsplicht uit te sluiten. Het is ook moeilijker geworden om werknemers met een nul uren contract lang in ‘flexibele dienst’ te houden. Dit komt door het ‘rechtsvermoeden arbeidsomvang’. Iemand met een nul uren contract die vaak wordt opgeroepen, heeft daardoor soms al snel recht op een vast contract. Dat schiet het doel van het nul uren contract voorbij, houd dus goed bij hoe vaak en hoe lang u oproepkrachten op laat draven. " http://www.hrpraktijk.nl/ads/Nul_uren_contract.html Ik denk overigens, dat jouw werkgever dit niet voorzien heeft.

Ik snap er geen bal van maar als je na afloop van je derde (en heel soms vierde) contract toegelaten wordt op het bedrijf HEB je een vast contract. Je hebt volgens mij nu je vijfde contract binnen omdat het nieuwe bedrijf je contract stilzwijgend verlengd had. http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/arbeidsovereenkomst-en-cao/vraag-en-antwoord/wanneer-verandert-mijn-tijdelijke-arbeidscontract-in-een-vast-contract.html

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100