Mag een werkgever een andere werknemer aanstellen als bedrijfsarts

Hoi allemaal ik heb sinds ik ziek thuis zit ( dubbele liesbreuk ) alleen maar problemen met werkgever. Heb hier al eens een vraag over gesteld maar goed daar wil ik niet verder over gaan. Nu wilt hij dat ik me laat controleren door de bedrijfsarts. Uiteraard heb ik hier geen moeite mee, aangezien ik niks te verbergen heb , sterker nog het is zichtbaar dat ik een dubbele liesbreuk heb.

Nu moet ik me dus melden bij de bedrijfsarts en tot mijn grote verbazing is de betreffende arts niemand minder dan een van onze project managers en is absoluut, zover ik weet geen arts.

Mijn vraag is dan mag dit wel en moet ik hier gehoor aangeven.

Met vriendelijke groet alex

Weet jij het antwoord?

/2500

De werkgever kan hoogstens een andere medewerker inzetten als ARBO-controleur (als er geen externe ARBO-dienst is die aan verzuimbegeleiding doet.) Maar een niet-medicus kan en mag geen medische controles/onderzoeken doen en zeker niet als 'bedrijfsarts' worden gepresenteerd. Je hoeft hem ook geen medische details mee te delen, dat behoort tot het zogeheten 'medisch geheim'. In het gunstigste geval heeft je werkgever zich wat onhandig uitgedrukt en bedoelt men een 'ARBO-controleur'. Een werkgever moet tegenwoordig een hele riedel procedures volgen waaruit blijkt dat hij er alles aan doet om een werknemer weer aan het werk te krijgen. Dat is ook in zijn eigen belang vanwege de loondoorbetalingsverplichting bij ziekte. Toegevoegd na 6 uur: Naar aanleiding van een reactie over het uitvoeren van "arbo-werk" door de werkgever zelf: "Uw werkgever is niet verplicht gebruik te maken van een arbodienst. Wel moet hij deskundige ondersteuning krijgen bij een aantal taken. Een arbodienst ondersteunt werkgevers bij ziekteverzuim en arbeidsomstandigheden. Uw werkgever moet voor de volgende taken gebruik maken van deskundige ondersteuning: * advies en toetsing van de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E); * ziekteverzuimbegeleiding (door de bedrijfsarts); * periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) (door de bedrijfsarts); * aanstellingskeuringen (door de bedrijfsarts). Voor deze ondersteuning kan uw werkgever kiezen voor een contract met een arbodienst of voor het inzetten van een arbodeskundige (maatwerkregeling)." Bron: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/arbeidsomstandigheden/vraag-en-antwoord/moet-mijn-werkgever-een-arbodienst-hebben.html De rest (en dat is nogal het een en ander) kan hij zelf doen, als er genoeg deskundigheid in huis is. Daar vallen dus ook de 'controlebezoeken' onder. ("Hoe gaat het ermee', 'wanneer denk je weer aan het werk te kunnen', 'zijn er bijzondere maatregelen die wij als werkgever kunnen nemen om terugkeer mogelijk te maken', dat soort zaken. Maar niet het opnemen van de bloeddruk, het laten zien van allerlei wonden en het genezingsproces daarvan of het overhandigen van een lijst van voorgeschreven medicijnen. Dat is artsenwerk.

Neen, sterker nog u kunt nu een kennisgeving richting het B.I.G. doen dat er iemand zonder de benodigde diploma's zich uitgeeft voor medicus. Zich uitgeven voor arts zonder de benodigde papieren is strafbaar in Nederland. Uw baas mag enkel met u in gesprek gaan over vervangende werkzaamheden die door een officiele arbodienst als vervangend werk wordt aangeduid.

Bronnen:
http://www.bigregister.nl/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100