Ben je verplicht iemand salaris te betalen die je twee dagen ingewerkt hebt en vervolgens voorgoed vertrekt?

Je neemt iemand aan, besteedt twee volle dagen aan inwerken en diegene zegt dan toch liever van de baan af te zien.

Dat is natuurlijk een goed recht van diegene, maar het voelt toch wat krom om die twee dagen salaris uit te betalen.

Wat is juist om te doen in dit geval?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het enige juiste is om tot uitbetaling van die twee dagen over te gaan. Overleg wel even met uw salarisadministrateur over het al dan niet aanmelden bij het pensioenfonds. Ik kan me voorstellen dat bij dergelijke lage bedragen er geen pensioenafdracht plaats hoeft te vinden. Of het krom is of niet, ach ja, het is voor beiden partijen duidelijk dat de proeftijd ieder moment opgezegd mag worden. Ook de werknemer heeft een investering in de baan gedaan. Hij/zij heeft een sollicitatieformulier of brief gemaakt. Hij/zij is op minstens één gesprek geweest. Hij/zij heeft wellicht andere baanaanbiedingen afgeslagen. Kortom: voor beide partijen is het een situatie waarin er meer geïnvesteerd is dan dat het oplevert.

Ja, in de proefperiode, meestal twee maanden, mag zowel werkgever als werknemer zonder reden direct stoppen.

Ja natuurlijk. Die persoon heeft zich net zo goed 2 dagen ingespannen om het onder de knie te krijgen. Als die werknemer U niet bevallen was, had U hem ook mogen vertellen om niet meer terug te komen. De gewerkte uren dienen uitbetaald te worden. Toegevoegd na 3 uur: Zolang er op papier niets is overeengekomen over een minimale proefperiode dan heeft de werknemer recht op 2 dagen loon. Gewoon een proefperiode die door beide opzegbaar is hoort elk uur uitbetaald te worden.

Als diegene zonder aankondiging niet meer op het werk is verschenen hoeft men geen salaris uit te keren, hij neemt dan per direct ontslag. Heeft hij op de tweede dag aangekondigd niet meer terug te keren is de werkgever in principe verplicht tot uitbetalen van de gewerkte uren.

Natuurlijk. Als er een arbeidsovereenkomst is, moet je de werknemer betalen. Dat heet proeftijd. Dat is rico van het vak...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100