Waar heb ik recht op als ik mijn werkgever voorstel me af te kopen?

Ik ben op dit moment al langdurig ziek, ondanks dat ik elke keer de arbo-arts achter me heb staan hebben ze openlijk het vertrouwen in mij opgezegd. Ik wil graag beter worden zonder alle stress en druk die het bedrijf op mij zet. De werkrelatie met p&o en me chef is nu dus dusdanig verstoord en stressvol dat dit mijn prive leven ook al overhoop gooit. Beter worden staat voorop voor mij.

- Op hoeveel maanden loon heb ik recht?
- En hoe berekenen ze dit? (gemiddelde alle jaren?)
- Moet ik over het afkoopbedrag extra belasting betalen?
- Moet ik cursusgeld terugbetalen? (ik ben nog niet door de studieregeling terugbetalings periode heen)
- Waar moet ik verder nog allemaal aan denken?

Ik heb dit idee nog niet aan het bedrijf voorgesteld. Ik ben ruim 3 jaar in vaste dienst.

Alle ideeen en info welkom.

Toegevoegd na 34 minuten:
De huidige situatie is voor mij zo stressvol dat ik gewoon bij het bedrijf weg wil. Ondanks dat ik nu ziek thuis zit. Als ik eventueel afgekocht kan worden, kan ik dat geld gebruiken om op me eigen tempo weer op de been te komen. Zonder dus alle stress die het bedrijf nu bij mij veroorzaakt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De werkgever kan slechts 2 dingen doen. 1) Rustig afwachten tot jij volgens de bedrijfsarts weer kunt werken. of 2) Je aanmelden voor het WIA-traject. Je wordt dan gekeurd voor arbeidsongeschiktheid. Ontslaan kunnen ze je niet zolang je ziek bent. Cursusgeld hoef je in geen enkel geval terug te betalen. Dat zou alleen moeten als *jij* het initiatief neemt tot vertrek (terwijl je niet ziek bent). Je werkgever handelt kwalijk. Door het vertrouwen op te zeggen schuiven je jou de schuld in de schoenen, maar in feite zijn zij het die niet naar de bedrijfsarts willen luisteren.

Hier hoef je je gelukkig niet druk over te maken tijdens je ziekte. Tijdens die periode mag je niet ontslagen worden. Wijs elk voorstel dat daar mee te maken heeft resoluut van de hand. Het mag namelijk niet voor de wet.

Ik snap helemaal wat je bedoeld en als hrm adviseur krijg ik zelf regelmatig deze voorstellen van zieke medewerkers, dus je bent er echt niet alleen in. De meeste mensen voelen zich schuldig dat ze ziek zijn en geld kosten. Daarnaast is het tegenwoordig zo dat je de zieke medewerker echt niet meer met rust mag laten als werkgever, dan krijg je uiteindelijk zelfs boetes van het UWV. Zelf probeer ik aan de mensen altijd uit te leggen dat ze zelf betalen voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als je betaalt voor een verzekering, dan mag je er toch zeker ook gebruik van maken als je ziek bent! Ik begrijp uit je verhaal dat je eigenlijk in een conflict zit met je bedrijf. Dat is heel vervelend en zal het herstel zeker niet bevorderen. Ik ken je hele situatie niet en kan je daardoor moeilijk adviseren, maar ik raad je niet aan om deze optie aan het bedrijf voor te leggen. De doorbetalingsverplichting is 2 jaar, dat is behoorlijk lang en dat krijg je nooit van je werkgever mee. Als tweede krijg je na die twee jaar een uitkering als je ziek bent. Als je ontslag neemt is dat nog de vraag (kan wel maar dan moet je daar aandacht aan besteden bij de vorm van uit dienst gaan). Als je ziek uit dienst gaat blijf je lastig gevallen worden hoor, het UWV neemt het dan gewoon over. Het lijkt me toch belangrijk dat je samen met je werkgever probeert eruit te komen. Is ander werk of aangepast werk geen optie?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100