Kan ik werken in een ziekenhuis?

Ik ben een meisje van net 17, heb een vakantiebaantje gehad op m'n 15e (blokker; vakkenvullen enzo..), heb ook gewerkt achter de kassa in een supermarkt. Verder geen werkervaring. Heb een VMBO-TL diploma eN zit nu in 't eerste jaar van een MBO niveau 4 opleiding. Zou ik nu kunnen werken in een ziekenhuis? Wat voor werk zou ik dan kunnen doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als het gaat om een bijbaantje zijn er heel veel dingen die je in het ziekenhuis kunt doen : de postkamer, schoonmaken, administratieve werkzaamheden, logistieke werkzaamheden - eigenlijk alles behalve het werken met patiënten ; een ziekenhuis is een groot all-round bedrijf, dat vreselijk veel personeel nodig heeft, OOK laag- en ongeschoold. Je zou eventueel met mensen kunnen werken, maar dan op het niveau van bedden verschonen, maaltijden rondbrengen, dat werk ; niks met de patiënten zelf. Dat komt pas als je een opleiding in de zorg zou doen, en dan voor het eerst tijdens je stage. Dus wassen, voeden, aankleden, op de steek helpen, dat is allemaal werk voor geschoold personeel (het laagste niveau), dus daar kom je als hulp niet voor in aanmerking. Vind je juist dat werken met mensen leuk, dan zou je eventueel kunnen overwegen vrijwilligerswerk te doen. Dan heb je geen zorgtaken maar veelal sociale taken (wandelingetje maken, koffie drinken, spelletjes doen), maar daar verdien je natuurlijk geen geld mee.

Als je al zou kunnen werken in het ziekenhuis is het in de verpleging. Met een mbo-opleiding kun je natuurlijk geen mensen opereren enzovoort. Maar voor verpleging moet je hbo hebben. Dus waarschijnlijk gaat dat niet lukken. Of je moet als medisch laborant ofzo werken of in de apotheek bijvoorbeeld. Administratief medewerkster in het ziekenhuis kan ook. Dat zijn meer baantjes voor mbo-opleidingen. Toegevoegd na 42 minuten: Excuses! Verpleegkunde kan ook op mbo-niveau.

Ze vragen altijd vakantiewerkers en weekeind medewerkers in het ziekenhuis. Je kan bij je in het ziekenhuis solliciteren. Je gaat dan waarschijnlijk werken in de schoonmaak of magazijn/ keuken en mischien wel iets administratiefs. Dus het is mogelijk.

Waarom wil je in een ziekenhuis werken? Je kan met een vmbo-tl diploma op zak mbo-verpleegkunde gaan doen, dat kan in een bbl variant, waardoor je bijna gelijk als leerling in een ziekenhuis aan de slag gaat. Je kunt ook na je mbo 4 opleiding hbo verpleegkunde gaan doen, dat kan in voltijd, deeltijd of duaal (vergelijkbaar met bbl). Je kan ook havo en vwo gaan doen en daarna gaan loten voor geneeskunde, maar dan ben je wel erg lang onderweg. Je kunt ook kijken naar een ondersteunende functie, bijvoorbeeld schoonmaker of patiëntenvervoerder, waarvoor geen vervolgopleiding vereist is. Of voedingsassistente of medisch secretaresse, waarvoor je in principe wel een vervolgopleiding nodig hebt, maar die wordt vaak geregeld en vergoed door je werkgever. Dan zijn er nog technische functies in het ziekenhuis, zoals functies in de civiele- en medische techniek of in de ICT. Weet niet of dat je wat lijkt. Of het al eerder genoemde vrijwilligerswerk. Ik kan je aanraden om wat websites van ziekenhuizen bij jou in de buurt te bekijken. Wie weet vind je daar een vacature die je aanspreekt. Of probeer een meeloopdag in een ziekenhuis te regelen. Succes!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100