Mag mijn werkgever mij (en al mijn collega's) weigeren salaris uit te betalen door onderstaand incident?

"Helaas is er iemand zo leuk geweest om een kop koffie of iets dergelijks op de net geschilderde kantine muur te gooien. Niemand salaris totdat diegene zich heeft gemeld bij de bedrijfsleiding".

Bovenstaande tekst lees ik zonet op een Facebook foto post van mijn collega.

Dit is een mooi dreigement maar mag toch niet als we het wetboek er bij pakken? Alvast bedankt!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De wet zegt dat het loon betaald moet worden na de vastgestelde periode - meestal 1 maand of 4 weken. Er staat niet "tenzij......" Dus jullie hebben gewoon recht op je loon. De werkgever mag wel de dader proberen op te sporen en hem of haar via een civiele procedure voor de kosten laten opdraaien.

Dit heeft geen enkele waarde, hij kan het proberen maar iedere rechter zal hem terug fluiten en hij kan ook nog wettelijke rente gaan betalen over het openstaande bedrag.

Tuurlijk mag dit niet anders deden wel meerdere bazen dat, lekker goedkoop (wie zegt dat hij het niet is). Hij kan schade verhalen op de dader wanneer hij genoeg bewijs hebt en hem een onrechtmatige daad is begaan 6:162 lid 2 BW. Echter had ik als ik rechtsbijstand had of iemand anders hem meteen aanklagen dan leert hij dit bedrag wel af. Of je zegt met jouw collega's wij werken niet totdat wij salaris krijgen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100