Wanneer ben je werkeloos?

Hot News:" UWV neemt werkloze jongeren als trainees aan, Dat heeft het UWV Werkbedrijf woensdag bekendgemaakt. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) kondigde dit voorjaar al bij de lancering van het Actieplan Jeugdwerkloosheid aan dat de overheid zelf ook trainee- en leerwerkplekken zou vrijmaken voor jongeren.

Alleen jongeren die onlangs een hbo- of universitair diploma hebben behaald, kunnen meedoen."

In mijn beleving ben je pas werkeloos als je na herhaaldelijk solliciterend geen baan kunt vinden door gebrek aan werkervaring en/of opleiding, tot die tijd ben je werkzoekend met kans op een baan.

Volgens mij kunnen jongeren die onlangs een hbo- of universitair diploma hebben behaald nog best een baan vinden, hetzij op iets lager nivo dan gewenst maar wil ik ze nog echt niet beschouwen als werkeloos.

Als je normaal iets bij het UWV wilt moet je langer als 6 maanden zonder werk zitten, ben je dan niet pas officieel werkeloos? Vooropgesteld dat je wilt werken natuurlijk.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je officieel als werkloze wil zijn geregistreerd MOET je ingeschreven staan als werkzoekende bij het CWI. Anders wordt je niet meegeteld bij de werkloosheidcijfers. Strikt genomen is dat dus de defenitie van "werkloosheid". Je hebt natuurlijk ook verborgen werkloosheid. Dat zijn mensen die geen baan hebben, maar niet bij het CWI staan geregistreerd.

Als je de letterlijke betekenis van werkeloos neemt is het dit: werkeloos 1 zonder iets te doen;= passief werkeloos toezien 2 zonder werk;= werkeloos Na mijn ontslag ben ik anderhalf jaar werkeloos geweest.

Voor mij ben je werkloos als je geen betaalde arbeid verricht en voor je inkomen afhankelijk bent van een potje van de overheid. Daar heb je natuurlijk verschillende van met verschillende omschrijvingen, maar WW krijg je pas als je een poos gewerkt hebt, en over die mensen gaat het hier volgens mij niet. Net zoals ik al jaren geen vast werk heb, maar ik heb genoeg te doen en hou nergens mijn handje op, dus ben ik officieel geen werkloze, ook niet verborgen. Ik denk dat dit in het kader is van alle jongeren proberen aan een baan te helpen. Dat ze dan net weer met de meest kansrijke groep die heus wel een baantje vindt beginnen, is weer typerend voor de Nederlandse overheid dunkt me ; de maatregel is goed, de uitvoering lijkt weer nergens op. Ik zie liever dat ze zich concentreren op de jongeren die al van school zijn of daar niets meer te doen hebben en die veel moeilijker in aanmerking komen voor een baan ; daar lijkt me veel meer mee gewonnen. Maar goed, zo 'werkt' het nu eenmaal in Nederland. En straks weer zeuren over werkeloze schoolloze hangjongeren want we hadden ZE toch een trainingsplaats gegeven.....:zucht:

Voor het UWV ben je werkloos als je - geen werk hebt - voor de uren die je geen werk hebt, beschikbaar bent voor de arbeidsmarkt Een werkzoekende is werkzoekende omdat hij werkloos is. Die zes maandengrens is meer omdat ze hun budget alleen aan de zware gevallen willen besteden. En, even een taaldingetje.... je hebt werkloos (zonder baan) en werkeloos (hetgeen meer een tijdelijke situatie is, waarbij je in die situatie even niets kunt doen om de situatie te verbeteren)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100