Kun je parttime leraren verplichten bij de eindejaarsvergaderingen (overgangsbesprekingen) aanwezig te zijn op hun vrije dag?

En als het een ouderschapsverlofdag betreft?
Ik vraag het voor een kennis van ons. Het is een discussiepunt bij hem op school. Hij wil zich niet in de discussie mengen, maar hij - en ik intussen ook - vraagt het zich toch af.

Weet jij het antwoord?

/2500

Als voormalig part-time leraar kan ik je melden: Ja. Je moet er gewoon bij zijn.

volgens mij niet. Je hebt op dat moment toestemming dat je vrij bent dus kunnen ze niets verplichten. Zou mooi zijn ... NOT ... Ik werk zelf in het onderwijs en ik heb dit nog nooit mee gemaakt. Je kan het wel vragen maar niet verplichten volgens mij. Ze kunnen je ook niet verplichten om in het weekend te werken toch?!

Ja, dat kan. Je moet aanwezig zijn bij rapportvergaderingen van jouw leerlingen. Volgens de CAO heb je wel recht op compensatie van die uren (die je niet betaald krijgt) maar in de praktijk is dat vaak lastig, omdat je je leerlingen niet zonder docent kunt laten zitten. En je hebt er alleen jezelf mee, als je 'vrij neemt' want je krijgt het lesprogramma niet af. De meeste scholen vullen het soepel in: de docent doet zijn uiterste best om aanwezig te zijn bij dit soort noodzakelijke besprekingen, de school doet niet moeilijk als de docent eens een keer iets bijzonders heeft waarvoor eigenlijk geen vrij wordt gegeven. Bij de onderwijsvakbonden kun je meer informatie krijgen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100