Dat ligt aan de situatie waarin het bedrijf verkeert.
Het is gebruikelijk dat je een ontslagvergoeding meekrijgt. In geld, en/of in hulp bij het vinden van een nieuwe baan, bijvoorbeeld door bemiddeling door een outplacementbureau.
Als het bedrijf kan aantonen dat de financiële situatie zodanig slecht is, dat het uitkeren van een ontslagvergoeding het voortbestaan van het bedrijf in gevaar kan brengen, is het een andere zaak. Dan kan het bedrijf zich, ook voor de rechter, beroepen op het zogenaamde habenichtsprincipe. Wanneer de rechter daarin meegaat, heb jji geen enkel recht: het recht van het bedrijf om voort te bestaan weegt dan zwaarder dan jouw recht op een ontslagvergoeding.
Soms is er wel te onderhandelen, zeker als je dat gezamenlijk doet. Een rechtszaak kost het bedrijf namelijk sowieso een hoop geld: de kosten van de advocaat, en de kosten van alle PZ- en administratieve mensen die tijd moeten besteden aan het doorlopen van alle procedures. Als jullie minder vragen dan die kosten, maak je een goede kans dat het bedrijf over de brug komt.
Het is in dat geval aan jullie om te bepalen of je in je recht staat, of het bedrijf aan het afzetten bent. Dat kan ik hier niet beoordelen.
Soms is het ook een kwestie van het potje waaruit het geld moet komen. Er zijn gevallen waarin er geen ontslagvergoeding kan worden toegekend, maar waarin je wel "wegens goed presteren" of zo extra vakantiedagen kunt krijgen. Die extra vakantiedagen blijven dan aan het einde van je dienstverband over, waarna ze in geld worden uitgekeerd. Praat hierover met PZ.