Is het wettelijk verplicht om tijdens laden/lossen van een vrachtwagen wielkeggen te plaatsen?

Het gaat hierbij om het laden en lossen bij op een bedrijventerrein. Wanneer wettelijk verplicht graag ook onderbouwd met de betreffende wettekst.

Weet jij het antwoord?

/2500

In de wet staat niet vastgesteld dat je de wielkeggen moet gebruiken terwijl je auto op de handrem staat. Hiermee blokkeren alle luchtremmen. In het buitenland kan het wel vereist zijn, want die hebben andere regels en hellingen dus daarom heb je ze bij je.

Hier heb ik als chauffeur nog nooit van gehoord wel wordt de vrachtwagen op schepen vast gezet maar wielblokken gebruik ik nooit

In principe is het niet wettelijk verplicht, je moet wel de wagen tegen wegrollen beveiligen, maar dat doe je al met de handrem. (die werkt op veerrem cylinders, tegenwoordig ook op het getrokken materieel) Echter, op een bedrijventerrein kunnen door het desbetreffende bedrijf/beheerder extra wielkeggen vereist zijn. Dit heeft (net als helmplicht) meestal te maken met verzekeringtechnische zaken. Een heftruch die de laadbak van een vrachtwagen binnenrijdt en remt zou door zijn gewicht (vaak 4 a 5 ton of meer) de wagen door de rem heen kunnen drukken, en bij het uitrijden tussen de bak en het dok terecht kunnen komen. voor gevaarlijke stoffen transporten zijn ze wettelijk wel verplicht om bij je te hebben, maar dat is voor calamiteiten, niet direct voor wegrolbeveiliging bij laden of lossen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100