Moet je ook voorrang verlenen aan iemand van rechts die zelf tegen het eenrichtingsverkeer inrijdt?

Soms komt onverwachts een fiets, auto of brommer uit een zijstraat van rechts die daar niet mocht rijden vanwege eenrichtingsverkeer. Als je daar op botst, wie is dan aansprakelijk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja dat moet. Een bestuurder (dat is nog net wat anders dan "iemand") moet je voorrang van rechts verlenen op een gelijkwaardige kruising. Verkeersregels zijn onafhankelijk van het feit of iemand ergens het recht heeft te rijden. Immers in de wet staat geen uitzondering daarop beschreven. Je kan het wel onverwachts vinden, maar juist tijdens het leren rijden is je aangeleerd om onverwachte situaties te verwachten (ja leuke paradox). Daarnaast kan er ook iemand komen die ontheffing heeft, denk aan een politieauto met sirene/zwaailicht. Als jij dus iemand aanrijdt die van rechts komt zal jij aansprakelijk gesteld worden, en schuldig bevonden worden aan het ongeluk. Degene die reed waar hij niet mocht rijden zal daar een boete voor kunnen krijgen. === Hoofdstuk II. Verkeersregels§ 5. Verlenen van voorrang Artikel 15 1.Op kruispunten verlenen bestuurders voorrang aan voor hen van rechts komende bestuurders. 2.Op deze regel gelden de volgende uitzonderingen: a. bestuurders op een onverharde weg verlenen voorrang aan bestuurders op een verharde weg; b. bestuurders verlenen voorrang aan bestuurders van een tram. === Merk op dat er dus nergens een uitzondering staat voor mensen die tegen de richting in rijden.

Toegevoegd op 14 March 2022 16:36: tekst

Nee, want er is in dit geval geen recht op voorrang. Maar het is wel verstandig voorrang te verlenen om een aanrijding en mogelijk letsel te voorkomen. Bij een aanrijding zijn beide bestuurders in principe fout. Als het tot een aanrijding komt, beslist de rechter over de mate van schuld van beide partijen. Een citaat van het Korps landelijke politiediensten: 'Als het in dit geval tot een aanrijding zou zijn gekomen, dan beslist een rechter over dit soort zaken. De politie legt slechts vast wat er heeft plaatsgevonden. In dit geval zijn er door beide bestuurders overtredingen gepleegd. Ik kan mij zo voorstellen dat de bestuurder die de andere bestuurder niet heeft voor laten gaan zich mogelijk kan beroepen op overmacht, maar dat hangt van de situatie af en de beoordeling van de rechter. Er is in ieder geval geen recht op voorrang.' Bron: eerdere vraag (GV nr. 198!; 26 februari 2009) over dit onderwerp. https://www.startpagina.nl/v/vervoer/autos/vraag/198/auto-rijrichting-inrijdt-auto-links/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100