Welke term wordt er gebruikt bij noodgevallen tijdens een ruimtereis?

Bij lucht- en scheepvaart wordt vaak mayday (bij noodgevallen) of pan-pan (bij niet ernstig gevaar) gebruikt. Is er ook een (vergelijkbare) term die gebruikt wordt als het bijvoorbeeld misgaat bij de lancering van een raket of worden hier dezelfde termen gebruikt?

https://nl.wikipedia.org/wiki/Mayday_(radiosignaal)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Pan-pan

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Daar zal geen officiële term voor zijn met een mayday sos of pan pan wil je vooral hulp die in de buurt is bereiken. Aangezien er geen hulp aanwezig is in de ruimte en er rekening mee houdend dat een ruimtevaartuig in continu verbinding staat met de aarde is er niet echt nut voor een officiële noodkreet

Het klinkt misschien grappig, maar als er een noodgeval is, zal de term die wordt gebruikt toch het meest in de buurt komen van "Houston, we have a problem." Houston is namelijk de callsign van Christopher C. Kraft Jr. Mission Control Center, bekend uit onder andere de films. Zodra een voertuig de ruimte verlaat, wordt de controle door het John F. Kennedy Space Center namelijk gegeven aan het eerdergenoemde MCC-H. Deze zal men dus voor problemen moeten aanroepen.

Bronnen:
https://en.wikipedia.org/wiki/Christopher_...
https://en.wikipedia.org/wiki/Kennedy_Space_Center

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100