Wie heeft hier voorrang?

Een auto en een fietser rijden allebei vanaf de fotograaf naar het kruispunt. De fietser wil rechtdoor, de auto wil naar rechts.

Wie gaat voor: de auto of de fietser?

Toegevoegd na 1 minuut:
--  De weg waar de fotograaf op staat, bestaat uit twee rijbanen, één voor elke richting, die van elkaar zijn gescheiden door een brede middenberm met gras.

--  De kruising waar de camper op rijdt is géén rotonde.

Toegevoegd na 3 dagen:
De fietser fietst netjes via de rode vlakken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De fietser. Rechtdoor op dezelfde weg gaat voor (ooit geleerd als kontje/buikje-regel. Als je iemand recht op de kont of de buik kijkt en die wil rechtdoor en jij wilt afslaan, moet je voorrang geven. Zelfs aan een wandelaar.) De auto mag dus pas afslaan als de rechtdoor-rijdende fietser voorbij is. Zijn we theorie-examen aan het doen ?? Toegevoegd na 1 minuut: Oh, en ondanks de middenberm is het één weg. pas als de beide helften gescheiden worden door water, spreek je van twee separate wegen, maar dan zou de vraagstelling ook heel anders worden.

Voor mijn beeld: de fietser kwam neem ik aan eerst van links, stak over bij de haaientanden (en had daar sowieso voorrang), en komt nu op het fietspad aan de rechterkant terecht, terwijl de auto aan zijn linkerkant in dezelfde richting komt te staan? In dat geval speelt de middenberm geen rol, of die van de rijstroken nu wel of niet separate wegen maakt. Auto en fietser zitten immers aan dezelfde kant van die middenberm. En ze rijden op dezelfde weg. Als er geen exotische tekens staan die niet zichtbaar zijn op de foto, geldt in deze situatie gewoon: rechtdoor op dezelfde weg gaat voor. De fietser heeft dus voorrang.

Rechtdoorgaand verkeer gaat voor op afslaand verkeer: de fietser gaat voor.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100