Leidt radio af tijdens het autorijden?

Leidt het beluisteren van radio of muziek af tijdens het rijden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, de menselijke stem leidt per definitie af. Dus ook tijdens het autorijden. Wij hebben op school eens een experiment gedaan. Iemand moest woordjes leren. Eerst in stilte en later met een tekst die achteruit (dus onverstaanbaar) werd afgespeeld. De resultaten in het tweede geval waren aanmerklelijk slechter. Tot wel 40%. Dit was om aan te tonen dat muziek tijdens het maken van huiswerk geen goed idee was. Maar wat voor woordjes leren op gaat is natuurlijk ook relevant voor het autorijden. Toch heeft de radio ook positieve kanten. Het voorkomt saaiheid in de auto. Saaiheid versuft en is nog veel gevaarlijker. Omdat je met de radio bovendien ook je ogen op de weg kan houden zijn de voordelen groter dan de nadelen. Maar moet je geconcentreerd rijden én ben je niet moe dan verdient het de aanbeveling de radio uit te zetten ! Toegevoegd na 10 uur: 2 minnen ? Mag ik ook weten waarom ?

In principe kan alles je afleiden, wanneer je iemand naast je in de auto hebt met wie je een discussie voert dat je meer afleid dan de radio, en de ene zender zal je meer afleiden dan de andere (sky vs radio 1 bijv.)

Wie tijdens het autorijden naar ontspannende muziek luistert, rijdt niet slechter dan een bestuurder die geen muziek hoort. Dat is het besluit van een studie aan de universiteit van Mainz in Duitsland. Bij het onderzoek werden zestig testpersonen in een rijsimulator ondergedompeld in rustige muziek. Uit oudere studies bleek dat luide en snelle muziek het risico op ongevallen tijdens het rijden kan verhogen. Voor rustige muziek lijkt dat echter niet het geval te zijn.

Bronnen:
http://www.hln.be/hln/nl/927/Auto/article/...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100