Waarom mag je op de A12 vanaf Utrecht naar Gouda als de spitsstrook open is, maar 100 km/u?

Als de spitsstrook gesloten is, is de maximale snelheid 120 km/u. Als deze open is, staan er langs de weg grote draaiende borden met daarop dat de spitsstrook open is met daarnaast de maximale snelheid:100 km/u. De weg is toch breder dus is het dan niet logisch dat de snelheid gewoon 120 km/u kan blijven? (De bijgevoegde foto is niet de A12)

Weet jij het antwoord?

/2500

Dan komt omdat er traject controle is denk ik!

Als de spitsstrook open is, is er geen vluchtstrook meer. Ondanks dat er camera bewaking is, is er kans dat iemand stil valt op de rijksweg en dat het eventjes duurt voordat het opgemerkt wordt en de rijstrook afgekruist. Daarnaast is er minder ruimte voor uitwijken en is bewezen dat het verkeer in het algemeen rustiger rijdt als al het verkeer rond dezelfde snelheid rijdt. De spitstrook gaat ook alleen open als het druk is en dus de capaciteit optimaal benut moet worden.

Dat komt omdat de spitsstrook smaller is dan normale rijstroken waardoor 120 km/u op die strook gevaarlijk is.

Op het moment dat de spitsstrook geopend is voldoet de autosnelweg niet meer aan de wettelijke eisen die Europees geregeld zijn, de weg heeft namelijk geen vluchtstrook meer. Door het niet voldoen aan de minimale eisen van de weg vervalt ook automatisch de maximale toegestane snelheid van 120km/h en wordt de maximale toegestane snelheid afgestemd op de eisen waaraan de weg dan wel voldoet, autoweg en daarop is de maximale snelheid 100km/h.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100