Verbruik je verhoudingsgewijs meer benzine als je harder rijdt?

Als je over een afstand van 10 km constant 140 km/h rijdt ipv 100 km/h. Verbruikt je dan meer benzine?
ZO ja, waarom? Zo nee, waarom niet?

En zo ja, heeft dit ook met het type motor te maken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hoe harder je rijd hoe meer hij moet werken! Als jij rustig loopt of hard loopt merk je het verschil ban vermoeithied toch ook

Lijkt mij een vrij duidelijk antwoord. Des te harder je wilt dat de motor gaat draaien, des te meer benzine er verbruikt wordt. Dus inderdaad, als men 140 km/h rijdt, verbruikt men meer benzine op een traject, dan wanneer men 100 km/h rijdt. Vandaar waren er ook een aantal milieu organisaties tegen het invoeren van de 130 km/h wegen, omdat hiermee meer CO2 de wereld in werd gestoten. Heeft dit met het type motor te maken? Natuurlijk ligt het er een beetje aan, de ene motor verbruikt meer bij een bepaalde snelheid dan een andere motor, maar het principe blijft hetzelfde - wanneer men harder rijdt, wordt er meer benzine verbruikt.

Ja. Je motor maakt bij 140 km/h meer toeren dan bij 100 km/h. Om deze reden verbruik je bij eenzelfde afstand meer benzine. Voor de meeste auto's geldt dat zij als zij constant ongeveer 80 km/h rijden, het zuinigst zijn (in de 5e versnelling uiteraard).

Ja, je verbruikt meer benzine. De luchtweerstand is groter, de overbrengingsverhoudingen zijn minder gunstig. Je auto is het zuinigst wanneer hij 1500-2000 toeren maakt, en bij 140 maakt hij er veel meer!

het benzineverbruik neemt toe naarmate de motor meer toeren maakt. Lang in een lage versnelling doorrijden is dus duurder. vanaf 90 km per uur zit je al in de vijfde versnelling, daarna kan je niet meer doorschakelen, dus elke km harder is duurder en verbruikt meer. waarbij ik mij afvraag waarom er geen zesde versnelling op een auto zit...

De motor heeft brandstof nodig om te blijven draaien, het overwinnen van zijn eigen interne weerstand. Dat wijzigt maar een beetje als je harder rijdt. De meest brandstof wordt gebruikt om de auto voort te bewegen, en daarbij vergt het overwinnen van de luchtweerstand dan weer de meeste energie. De luchtweerstand kwadrateert met het verdubbelen van de snelheid. Dus als je harder rijdt neemt de luchtweerstand onevenredig toe. Een doorsnee personenauto rijdt het zuinigst - in de hoogste versnelling - bij ca 70 a 80 km/uur. Daarboven en daarbeneden is het brandstofverbruik hoger. In veel auto's wordt het brandstofverbruik actueel aangegeven, dan kun je dat heel goed zien. Toegevoegd na 3 minuten: PS: er zijn steeds meer auto's met een zesde versnelling. datbespaart brandstof, omdat je dan met een lager toerental (en dus minder interne motorweerstand) dezelfde (hoge) snelheid aan kunt houden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100