Als in de trein de tweede klas helemaal vol zit,mag je dan in de eerste klas gaan zitten ?(even de toelichting lezen )

Als je een tweede klas kaartje hebt,natuurlijk mag het officieel niet.Maar mijn zoon doet het wel,het is een rustig traject.Zijn opinie:waarom zou ik gaan staan als de eerste klas helemaal leeg is ?
De conducteur staat het oogluikend toe,ik heb hem wel gewaarschuwd dat evt.boetes voor hem zelf zijn.
Wat vinden jullie ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik heb hier ooit een discussie over gehad met een conducteur. Ik zei dat een treinkaartje in mijn ogen een "Plaatsbewijs" was, met andere woorden: ik had recht op een plaats. Hij vertelde me toen dat het treinkaartje een "Vervoersbewijs" was, kortom: Ik had recht op vervoer, niet op een plaats. Mocht de redenatie van de conducteur kloppen (ik heb het niet nagezocht, vond het de moeite niet waard, had zitplaats op het balkon), dan zou het hem zeker een boete kunnen opleveren. Toegevoegd na 1 minuut: Heb het even opgezocht in de FAQ van de NS: "U mag met een 2e klas vervoerbewijs niet 1e klas reizen. Ook niet als er in de 2e klas geen zitplaats is. Als u in het bezit bent van een geldig vervoerbewijs voor de 2e klas dan kunt u bij een Servicebalie, Kaartautomaat met aanraakscherm, de Reizigerskiosk en NS-verkooppunt wel een Overgangsbewijs kopen voor het traject dat u 1e klas wilt reizen."

De grenzen opzoeken is een heel normaal iets... Als je nooit over de grens gaat, kom je ook nooit in het buitenland... En als je zoon goed kan praten en open en eerlijk blijft, dan zal zo´n conducteur er ook niet meteen bovenop springen... Ik zou hem gewoon zijn gang laten gaan... En als er een boete uitkomt, dan zal ik die de eerste ook nog betalen ook, maar de tweede is dan wel voor zijn eigen rekening...

Het mag officieel niet. Je kan geen boete voor krijgen. Je wordt alleen van daar weggehaald..

Er is een heel praktisch probleem: Wat doet jouw zoon als bij een volgend station de eerste klas ook vol raakt - staat hij dan op om zijn plek af te staan aan iemand die wel een eersteklaskaartje heeft gekocht? Maar als hij dan op zou moeten staan, *wie* zou dan moeten opstaan? Is jouw zoon dan wel de enige die met een tweedeklaskaartje in de eerste klas reist? Is het dan niet zo dat de brutaalste het langste blijft zitten, waardoor uiteindelijk iemand met een eersteklaskaartje moet staan omdat iemand met een tweedeklaskaartje domweg blijft zitten? Daarom vind ik het onbegrijpelijk dat de conducteur dit toestaat. Afgezien van dat praktische probleem is het gewoon niet toegestaan. Simpel. Je mag met een tweedeklaskaartje alléén in de eerste klas gaan zitten wanneer de conducteur dat expliciet toestaat. Een enkele keer wordt zo'n toestemming omgeroepen door de trein. Zonder die toestemming mag het domweg niet.

Het is te gek voor woorden dat er in deze tijd nog onderscheid gemaakt wordt tussen 1e en 2e klas in de trein. Ik vind dat jouw zoon gelijk heeft om in een 1e klas compartiment te gaan zitten als daar genoeg plaats is. Het geeft hopelijk een signaal af naar de NS dat de regels achterhaald zijn. Tegen een boete moet hij ook gewoon bezwaar maken. Succes!

Het mag officieel inderdaad niet, maar afhankelijk van hoe de pet (figuurlijk dan hè :-) ) van de conducteur staat, kun je blijven zitten. Ik ben al eens bij een overvolle 2e klasse naar het tussenhalletje gestuurd toen ik in de 1e klasse zat, waar dus echt niemand zat. "Als ik u straks nog in de 1e klasse zie zitten, dan moet u bijbetalen."

Heel simpel: als ik in de eersteklas zit en ik heb er ook meer voor betaald, dan is het niet eerlijk dat er mensen bijkomen die voor tweedeklas hebben betaald. Hij moet dus gaan staan in de tweedeklas.

Nee, ik vind dat dat niet mag, tenzij de conducteur het aanbiedt (gebeurt wel eens als een trein overvol zit doordat er een rijtuig te weinig is ingezet). Als je een treinkaartje koopt, weet je dat er een risico bestaat dat je moet staan. Je kunt dat risico afkopen (en een beetje comfort bijkopen, al is dat verschil in moderne treinen niet zo groot meer) door een kaartje voor de eerste klas te kopen, die door de hogere prijs vrijwel nooit helemaal vol zit. Het bestaan van de eerste klas is dus een extra dienst, waar je extra voor betaalt. Ben je niet bereid om voor die dienst te betalen, dan moet je er ook geen gebruik van maken. En al helemaal niet zonder het éérst te vragen en dan pas te doen.

Zolang er 1e en 2e klas mensen zijn,kan dat uiteraard niet toegestaan worden! Stel je voor dat er een proletarische 2e klas reiziger bij de 1e klas elite komt te zitten! Maar nu even serieus: Gewoon die klassen afschaffen,dan zal er opeens wel plaats voor iedereen zijn!

Zelf maak ik het regelmatig mee: is het hartstikke druk in de trein (rond spitstijd) kan ik nergens zitten, waar ik ook kijk. Een keer heb ik toen de gok gewaagd om in de 1e klas te gaan zitten. Ik had namelijk ooit eerder gehoord dat je in de 1e klas mag gaan zitten als de 2e klas vol is. Maargoed, tijdens het traject kwam er een boze conducteur langs die me er eens flink van langs gaf! Dat ik onmiddellijk moest vertrekken daar. Ik gaf de beste man aan dat ik gehoord had dat dit toegestaan was. Hij vertelde mij toen dat dit alleen mag als het specifiek omgeroepen wordt (wat wel eens gebeurt als het echt helemaal vol zit). Pas dan mag de 2e klas in de 1e klas gaan zitten. Ik begrijp heel goed de redenering van je zoon. Je betaalt immers naar je eigen idee niet om te gaan staan. Men heeft dan het idee dat er 'meer geoorloofd' is. Echter als iedereen op zo'n moment hetzelfde als uw zoon zou doen, is er geen einde meer aan. Wel heel aardig dat de man op het traject van uw zoon wel zo vriendelijk is om het hem toe te staan. Misschien zou hij het vooraf kunnen vragen aan die oogluikende conducteur, zo voorkomt hij vervelende situaties gedurende de reis, maar weet hij wel waar hij aan toe is. Ik weet niet of ik de gok steeds zou durven wagen dat die aardige man er is. Overigens gebeurt het ook wel eens andersom dat je niet kunt zitten. Mijn vriend had van de zomer een Zomertoer gekocht bij NS (onbeperkt 1e klas reizen voor 39,50, in dit geval op zondag). Hij moest 3x overstappen, maar in de 2e trein waar hij instapte kon hij niet in de 1e klas zitten. Die zat helemaal vol (bedrijfsfeestje?). Hij moest dus (ondanks dat hij voor de 1e klas betaald had) in de 2e klas gaan zitten. Ook een beetje vreemd zou ik zo zeggen.

als er echt geen plaats is mag men wel in de eerste klasse gaan zitten .dat heeft men doen gezegt tegen mij.en van sint doe ik dat dan ook

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100